Skip to main content

Vakanties zijn leuk maar het wordt al snel minder gezellig als je ziek wordt. Wat kun je in dat geval het beste doen? Waar ga je maar toe als je ziek wordt in het buitenland en wordt dit wel vergoed door je verzekeraar?

Neem contact op met de verzekeraar

Uiteraard ga je bij noodgevallen naar de dichtstbijzijnde eerste hulp of bel je het alarmnummer. Probeer als het kan wel zo snel mogelijk contact te zoeken met je verzekeraar. Voor zaken die wel even kunnen wachten kun je het beste eerst contact opnemen met de zogenaamde vakantiedokter. Dit is een arts die voor de verzekeringsmaatschappij werkt. Na overleg bepalen zij wat je het beste kunt doen.

Europese zorgpas

Als je naar een arts of ziekenhuis gaat zullen ze je daar om je verzekeringspapieren vragen. Vaak is een pasje al voldoende maar als dit gecombineerd is met een Europese Zorgpas (EHIC) hoef je de rekening niet zelf te betalen maar kun je dit gewoon door je verzekeraar laten doen. Heb je zo’n pas niet, dan schiet je de rekening zelf voor en dien je na de vakantie gewoon de rekening alsnog in. Houd er wel rekening mee dat niet iedere zorgverlener in het buitenland de pas zal accepteren.

Sluit een goede reisverzekering af

Het is altijd slim om een goede reisverzekering van tevoren af te sluiten waarin ook medische kosten en aanvullingen gedekt worden. Dan ben je ervan verzekerd dat eventuele kosten die je maakt ook gewoon vergoed worden en hoef je je nergens zorgen over te maken mocht je onverhoopt ziek worden. Want het is per slot van rekening al vervelend genoeg als dit tijdens je vakantie gebeurt. Dan is de vergoeding wel het laatste waar je je druk over wilt maken.