Skip to main content

Ga je op vakantie naar een mooie omgeving en wil je graag gaan wandelen? Dit gaat natuurlijk niet met je hedendaagse schoenen zoals sneakers. Verzwikte enkels, blaren en pijnlijke dikke voeten kunnen allemaal komen door de verkeerde schoenen. Het is daarom erg belangrijk goede wandelschoenen te kopen. Wandelschoenen zijn er in alle soorten materialen, categorieën, merken en prijzen. Het is erg belangrijk naar al deze zaken te kijken. Dit maakt of je een geschikte schoen koopt of niet. Hieronder zal meer informatie worden gegeven zodat u geholpen wordt bij het aanschaffen van de juiste schoen.

Hoge of lage schoenen

Wat enorm belangrijk is bij het kiezen van de juiste wandelschoen is het kopen van een hoge of lage schoen. Aan beide zitten voor en nadelen maar het is belangrijk dat de schoen geschikt is voor jouw wandeltocht. De voordelen van lage schoenen zijn dat deze lichter en minder warm zijn. Ook is de zool een stuk flexibeler waardoor je iets sportievere activiteiten kunt uitvoeren met deze schoen. Het nadeel is dat deze een stuk minder stevig en minder beschermend zijn. De lagere schoenen zijn vooral te vinden in de categorie A. Hoge schoenen bieden meer stevigheid en bescherming. Deze zitten bijvoorbeeld rond om de enkel waardoor de kans op verzwikken een stuk kleiner is. Ook is het materiaal dikker zodat je deze beter kunt gebruiken in koude omstandigheden. Verder is het erg fijn dat je enkel is afgesloten zodat er geen steentjes, zand of andere troep in je schoenen kunnen komen. Niets is vervelender dan moeten stoppen om elke keer steentjes of zand uit je schoenen te moeten halen. Het grote nadeel van deze schoen is dat ze minder flexibel zijn, dan gaat het met name om de zool. Deze schoenen zijn te vinden in de categorieën B, C en D.

Leer of kunststof

Wandelschoenen zijn te verkrijgen in verschillende soorten materialen. Dit zijn voornamelijk leren en kunststoffen schoenen. Lichte wandelschoenen zijn vaak gemaakt van kunststof. Het voordeel van deze schoenen is dat deze kunnen ademen waardoor je makkelijker kunt wandelen in een hete omgeving. Hierdoor zul je minder snel last krijgen van blaren. De wat stevigere wandelschoenen zijn vaak in combinatie van leer en kunststof. Kunststoffen schoenen zijn vaak voorzien van het waterdichte materiaal gore-tex. Leren schoenen zijn vaak waterafstotend. Of je schoenen waterdicht of waterafstotende bepaald een hele hoop. Denk goed na in welke omgeving je wilt wandelen en of je waterdicht moeten zijn of waterafstotend ook voldoende is. Op de schoenen staat bijna altijd vermeld of deze waterdicht of afstotend zijn. Bij een membraan-dicht materiaal zoals gore-tex kun je er zeker van zijn dat je schoenen waterdicht zijn.

Prijzen

De prijzen van schoenen lopen erg uiteen. Vaak hebben winkels als sportief Tilburg ruime keuze uit verschillende merken wandelschoenen zoals Lowa of Salomon. Wandelschoenen kun je zo duur maken als je maar zelf wilt. Duurdere wandelschoenen lopen al gauw op tot 300 euro. De kwaliteit van deze schoenen ligt natuurlijk erg hoog wat belangrijk is als je op een flinke hike gaat. Voor 100 euro heb je ook al prima wandelschoenen, de kwaliteit van deze schoen zal natuurlijk iets minder zijn. Goedkopere schoenen zijn vaak waterafstotend in plaats van waterdicht.