Skip to main content

Of je nou gepland of ongepland zwanger raakt, het is een feit dat je straks een klein baby’tje hebt waar je voor moet zorgen. Dit is een grote verantwoordelijkheid. Je leven zoals je die gekend had, gaat drastisch veranderen. Je zult nu altijd rekening moeten houden met het ritme van je baby. Spontane uitstapjes zijn dus niet meer zo makkelijk als voorheen. Veel mensen willen graag nog even van de rust genieten, en plannen een vakantie in tijdens de zwangerschap. Niks is heerlijk dan even genieten van de warmte en de rust. Toch zijn er wel dingen waar je rekening mee moet houden als je zwanger bent, vooral wat betreft vliegen. Wat moet je erover weten?

Algemene regels

Vliegen mag tijdens de zwangerschap. Tot 28 weken kan je gewoon het vliegtuig instappen. Vanaf 36 weken zwangerschap word je door bijna elke vliegtuigmaatschappij geweigerd, omdat ze niet het risico willen lopen op een bevalling hoog in de lucht. Als je gaat vliegen tussen de 28 en 36 weken, heb je een gezondheidsverklaring of zwangerschapsverklaring nodig van een arts. Geef bij het boeken altijd aan dat je zwanger bent, ook al zit je nog in de beginperiode van je zwangerschap. Wil je weten wat de risico’s zijn tijdens een vlucht? Vraag dan de kraamverzorging in Lelystad om advies.

Tips voor vliegen tijdens de zwangerschap

Voor vrijwel iedereen is vliegen oncomfortabel, maar als je zwanger bent kan dat nog eens extra het geval zijn. Vooral als je een lange vlucht moet maken. Met de volgende tips maak je het jezelf zo comfortabel mogelijk.

  • Boek een stoel aan het gangpad. Tijdens je zwangerschap moet je vaker plassen dan normaal. Als je aan het gangpad zit, kan je makkelijker naar het toilet lopen. Blijven lopen en bewegen is sowieso goed, om de kans op trombose te verminderen.
  • Boek een stoel met extra beenruimte.
  • Draag comfortabele, loszittende kleding.
  • Blijf voldoende drinken.
  • Weet waar je eventueel hulp kan vinden op je vakantiebestemming.
  • Draag de gordel onder je buik.

Door deze tips op te volgen, maak je het jezelf zo comfortabel mogelijk tijdens je vlucht. Eenmaal aangekomen op bestemming, kan het grote genieten gaan beginnen voordat de baby geboren wordt.