Skip to main content

Ga jij deze zomer op vakantie met de aanhangwagen? Dan is het belangrijk dat jij goed voorbereid op pad gaat. Je wilt immers zeker weten dat al jouw dierbare spullen in de aanhangwagen heel blijven en veilig op de gewenste bestemming aankomen. Gelukkig hebben wij in dit artikel een aantal handige tips op een rijtje gezet die ervoor zorgen dat jij jouw aanhangwagen goed gebruikt. Ben jij nog op zoek naar een aanhangwagen die geschikt is voor jouw auto? Dan kun je eenvoudig online een aanhangwagen via Hapert.com bestellen.

Laad jouw aanhangwagen correct in

Zorg dat je weet wat jouw aanhangwagen aankan voordat je hem volstop met spullen. Je wilt namelijk zorgen dat de aanhangwagen stabiel blijft wanneer je begint te rijden. Om te zorgen dat dit het geval is, laad je de aanhangwagen nooit te zwaar in. Het is zelfs mogelijk om een boete te krijgen wanneer je jouw aanhangwagen niet goed hebt beladen. Allereerst zorg je ervoor dat je weet wat het maximale laadvermogen is van de aanhangwagen. Vervolgens zorg je ervoor dat je alle spullen tactisch in de aanhangwagen legt. Zorg dat het gewicht netjes verdeeld is over de aanhangwagen, probeer puntbelasting te voorkomen en zorg dat het zwaartepunt zo dicht mogelijk boven de as is. 

Controleer de bandenspanning

Een belangrijk punt om niet te vergeten, is het controleren van de bandenspanning. Wanneer de banden goed gespannen zijn, zal de aanhangwagen een stuk stabieler en prettiger rijden op de weg. Ook voorkom je met de juiste bandenspanning een klapband.

Stel de verlichting goed in

Wanneer jouw auto volgeladen is met spullen in zowel de achterbak als in de aanhangwagen, dan kan het gebeuren dat de koplampen van de auto zelf hoger komt te staan. Dit komt omdat de zwaarte van de achterkant zorgt dat de voorkant van auto een klein beetje omhoog keert. Om te voorkomen dat je medeweggebruikers verblind met directe verlichting, stel je jouw koplampen opnieuw in. Haal simpelweg de koplampen een beetje naar beneden voordat je begint aan de vakantie.

Doe een laatste check voordat je vertrekt

Voordat je officieel op pad gaat en aan de reis begint, voer je altijd een snelle controle uit. Zorg dat de breekkabel voor de handrem goed aangesloten zit, controleer of de stekker goed vast zit en controleer of de verlichting van de aanhangwagen werkt. Alle bestuurders die achter jou rijden moeten namelijk niet alleen de remlichten van jouw auto zien, maar ook de remlichten van de aanhangwagen. Dit geldt ook voor de verlichting van het kenteken, de stadslichten, de richtingaanwijzers en de achterlichten.