Skip to main content

Veilig op reis: zo laat je jouw woning veilig achter

By 6 februari 2019Voorbereiding

Als je op vakantie gaat, wil je natuurlijk dat je woning veilig is. Je wilt immers niet thuiskomen en zien dat je hele huis is leeggehaald. Daarom is het erg belangrijk om je huis goed te beveiligen als je op vakantie gaat. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee kan houden als je op vakantie gaat. In dit artikel worden een aantal dingen genoemd, die je huis extra kunnen beveiligen tijdens een vakantie. Door deze tips om je huis te beveiligen, kun je met een gerust hart het huis achter laten.

1 Laat de buren een oogje in het zeil houden

De buren of andere vrienden willen vast wel een beetje in de gaten houden of alles nog gaat bij je thuis. Ze kunnen bijvoorbeeld af en toe even rondom het huis kijken of alles nog goed gaat. Daarnaast kun je aan ze vragen of ze ook meteen de gordijnen af en toe even open en dicht willen doen, zodat het lijkt alsof je gewoon thuis bent.

2 Lampen

Niks is zo verdacht als een huis waar al weken geen licht brandt. Dit geeft vaak de indruk dat er gewoon niemand thuis is, wat voor inbrekers de perfecte mogelijkheid biedt om in te breken. Er zijn daarom een soort lampen ontdekt, waarmee je de schijn hoog kan houden dat je gewoon thuis bent. Je kan dan een lichtschakelaar tussen de lamp en het stopcontact stoppen. Hierdoor gaan de lampen aan op de tijdstippen die jij wil en gaan ze vervolgens ook weer uit.

3 Ramen beveiligen

De ramen zijn een plek waar inbrekers graag door naar binnen willen. Vaak worden alleen deuren goed beveiligd en worden de ramen een beetje vergeten. Toch is het belangrijk om ook je ramen te beveiligen tegen inbraak. Dit kun je bijvoorbeeld doen door goed te kijken naar de raamsluitingen en hier een extra beveiliging op te plaatsen.

4 Sociale media

Vaak plaatsen mensen op Facebook berichten als ‘lekker even twee weekjes naar Spanje’. Dit is echter één van de slechtste ideeën die je kan doen als je op vakantie gaat. Hiermee maak je inbrekers ervan bewust dat je weg bent. Ze weten vaak zelfs hoe lang je wegblijft. Daarom is het niet verstandig om dit te plaatsen. Je kan in dit geval beter achteraf iets plaatsen als ‘heerlijke vakantie in Spanje gehad’.

5 Alles checken

Zorg er daarnaast ook voor dat je echt ALLES checkt voordat je op vakantie gaat. Check nog even drie keer of de kinderen wel echt hun raam dicht hebben gedaan en of de voordeur wel echt op slot is. Vergeet daarbij ook niet om ook tuinhuisjes en eventuele fietsen die nog buiten staan te checken. Ook hier kan namelijk ingebroken worden.

6 Een goede verzekering

Soms kun je er niet helemaal onderuit komen dat inbrekers een poging doen om je spullen af te nemen. Als het ze dan toch lukt, is een goede verzekering erg belangrijk. Met een goede verzekering hoef je niet bang te zijn dat alles daadwerkelijk weg is. Je kan er in dat geval namelijk voor zorgen dat je geld terug krijgt, waardoor je de verloren spullen weer opnieuw kan inslaan.

7 Een auto op de oprit

Als er wekenlang geen auto op de oprit staat, kan dit ook verdacht overkomen bij ‘toevallige’ voorbijgangers. Vraag bijvoorbeeld aan de buren of ze jouw oprit willen gebruiken. Daarnaast zijn er veel mensen die meerdere auto’s hebben. Ook in dat geval kun je de auto laten staan, zodat het lijkt alsof er iemand thuis is.

8 Verberg objecten

Sommige objecten kunnen inbrekers gebruiken om bijvoorbeeld op een dak te klimmen. Een ladder kan bijvoorbeeld erg handig zijn voor ze. Zorg dan ook dat je deze ergens opbergt. Plaats hem in een schuurtje en doe deze goed op slot, zodat inbrekers er niet bij kunnen.

9 Maak foto’s

Kostbare bezittingen wil je uiteraard niet kwijt raken. In dat geval is het verstandig om een foto’s van te maken. Met deze foto’s kun je bijvoorbeeld de waarde van het product weer terugkrijgen als deze gestolen worden. Op deze manier ben je de spullen dus niet helemaal kwijt.