Skip to main content

Als je van plan bent om een schip te kopen, is het verstandig om eerst goed te bepalen wat voor soort schip je wilt kopen en welk budget je hiervoor hebt. Vervolgens kun je naar een scheepsmakelaarskantoor gaan om te zoeken naar geschikte schepen die te koop worden aangeboden. Je kunt ook zoeken op websites of in kranten naar aanbiedingen van schepen.

De scheepsmakelaar

Een scheepsmakelaar is een professional die zich bezighoudt met het kopen en verkopen van schepen. Zij helpen bij het onderhandelen van de prijs en regelen de overdracht van het schip van de verkoper naar de koper. Ze werken vaak voor scheepsmakelaarskantoren en zijn gespecialiseerd in een bepaald soort schip, zoals vrachtschepen of jachten. De scheepsmakelaar heeft een belangrijke rol bij het verwerken van de nodige papieren en het afhandelen van de financiële transacties. Als je een schip gaat kopen, doe je er goed aan om eerst te kijken naar het soort schip. Hierbij lichten we twee soorten schepen uit. Een werkschip en een binnenvaartschip.

Binnenvaartschip

Een binnenvaartschip is een schip dat gebruikt wordt om goederen te vervoeren over binnenwateren, zoals rivieren en kanalen. Binnenvaartschepen zijn meestal kleiner dan zeeschepen en zijn speciaal ontworpen om te navigeren in de beperkte ruimte van binnenwateren. Ze hebben vaak een lagere diepgang om te voorkomen dat ze vast komen te zitten in het ondiepe water. Binnenvaartschepen zijn belangrijk voor het transport van goederen over lange afstanden binnen Europa en spelen een cruciale rol in het Europese transportnetwerk.

Werkschip

Een werkschip is een schip dat speciaal is ontworpen om te dienen als werkplatform voor verschillende soorten activiteiten, zoals bouw, onderhoud, reparatie of exploitatie van olie- en gasvelden. Werkschepen zijn vaak uitgerust met speciale apparatuur en gereedschappen die nodig zijn voor de specifieke werkzaamheden waarvoor ze worden ingezet. Ze kunnen ook dienen als onderkomen voor het personeel dat aan boord werkt. Sommige werkschepen zijn zelfs uitgerust met helikopterlandingsplaatsen om het personeel te kunnen aan- en afvoeren.