Skip to main content

Vakantie 2021, wat kan wel en wat kan niet?

By 6 april 2021Reisadviezen

Nu de derde golf niet zo heftig lijkt als voorspeld en steeds meer mensen gevaccineerd zijn, durven we al een klein beetje te hopen op een ‘normale’ vakantie. Want zeg eerlijk, daar zijn we allemaal hard aan toe. Toch? Maar kunnen we eigenlijk al zonder problemen reizen? En is dat wel verstandig? Alle reisorganisaties die we spraken zeggen natuurlijk volmondig ‘JA!’ maar is dat echt zo? Want als we even doorvragen blijkt dat de grote reisorganisaties zeggen dat ze weer gaan vliegen zodra dat weer kan en mag. Maar wanneer is dat dan? Gelukkig krijgen mensen die nu een vakantie boeken een paar harde garanties. Zo krijgt iedereen zijn geld terug als de reis geannuleerd moet worden omdat het reisadvies in het betreffende land negatief is geworden. En als tijdens de vakantie de situatie ter plekke verandert worden reizigers ook altijd gerepatrieerd. Toch nemen veel Nederlanders dit jaar nog het zekere voor het onzekere en vieren vakantie in eigen land. Wie dat nu nog wil regelen in ons land moet genoegen nemen met wat er nog beschikbaar is, want veel campings en vakantieparken zitten tot de nok toe vol. In dit artikel vertellen de reislustige reporters van Lookperfect wat ze onderweg tegenkwamen tijdens hun zoektocht naar de ideale vakantie van dit jaar.

Boek via een reisbureau
Omdat het toch allemaal nog behoorlijk onzeker is raden wij je aan om een vliegvakantie via een erkende reisorganisatie te boeken. Zij hebben samen met reisbrancheorganisatie ANVR duidelijk voorwaarden opgesteld voor alle aangesloten reisbureaus. Dat wil zeggen dat je makkelijker kunt omboeken of je geld terugkrijgt als de situatie op je vakantiebestemming daar aanleiding toe geeft. Als je zelf een vliegreis en accommodatie boekt is het nog maar de vraag of dat lukt.

Europa als bestemming
Als we een vakantie boeken zoeken we het dichter bij huis. Europese bestemmingen voelen toch veiliger dan verre reizen. Vooral de geijkte vakantielanden zoals Turkije, Griekenland, Portugal en Spanje zijn erg in trek. Ook kiezen veel vakantiegangers voor de vertrouwde autovakantie naar Zuid-Frankrijk, Duitsland of Scandinavië.

Vaccinatie garantie voor vakantie?
Elke reisorganisatie houdt zich aan de regels die een vakantieland hanteert. Dus als een land alleen mensen toelaat die kunnen bewijzen dat ze negatief zijn getest of zijn gevaccineerd dan volgen zij die regels.

Voucher voor later
Je hebt het vast voorbij horen komen. Veel reisorganisaties bieden zogenaamde vouchers in plaats van geld terug. Op die manier gaan de organisaties niet failliet en kun jij later alsnog op vakantie. Nog een reden om bij een gerenommeerde reisorganisatie te boeken is het feit dat de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) de waarde van de voucher garandeert. Dus als de aanbieder toch failliet gaat blijft de voucher geldig. Sterker nog; als je binnen een jaar geen nieuwe reis hebt geboekt krijg je alsnog je geld terug. Hoelang blijft een voucher geldig?