Skip to main content

Duik eens in de wereld van het skiën. Je hebt immers al zeker gehoord hoe geweldig skiën is. Het is ook meer een levensstijl dan enkel een hobby. En bijna alle personen die ooit hebben geskied, zijn van plan om ook de volgende winter weer te gaan skiën!

Voordat je echter bij het skiën van een besneeuwde helling komt, zijn er een aantal belangrijke dingen die je moet weten. Dit begint bij het volgen van deze handige tips voor het dragen van de correcte ski-uitrusting.

De aanschaf van het juiste skimateriaal

Naast de ski’s, skischoenen en allerlei bindingen omvat een goede skiuitrusting nog vele andere belangrijke zaken die niet alleen voor meer skiplezier zorgen, maar ook voor meer veiligheid. En als aanvulling op de functionele skikleding dragen steeds meer skiërs helmen en rugbeschermers, die een extra bescherming bieden bij valpartijen en mogelijke botsingen.

De aanschaf van het juiste skimateriaal kan kostbaar zijn maar je moet hier zeker niet op beknibbelen. Het kopen van goedkope en defecte producten brengt je veiligheid immers in gevaar. Het is absoluut beter om artikelen bij een speciaalzaak te kopen. Deze zijn doorgaans van bijzonder hoge kwaliteit en hebben ook een lange levensduur. Maar wat houdt de juiste ski-uitrusting in?

Ski’s, bindingen, schoenen en stokken

Het belangrijkste onderdeel van je ski-uitrusting zijn de ski’s, de bindingen en de skischoenen. Er komt veel kijken bij het kopen ervan. Het aanbod aan ski’s is enorm. En het vinden van de juiste ski’s en bindingen is niet eenvoudig. De rijstijl en het rijniveau zijn echter bepalend.

De bijbehorende skistokken worden als de kleine helpers van elke skiër beschouwd. Skistokken ondersteunen het evenwicht van de rijder, helpen bij coördinatieve bewegingen en geven ook een extra momentum bij het pushen ervan op de sneeuwvlakte. Ze zijn daarom, vooral voor de beginners en onzekere skigangers, een absolute must. Gevorderden kunnen de stokken soms achterwege laten. De ski-uitrusting wordt overigens vaak bij de skipiste gehuurd. 

Skibril en helm

Deze twee onderdelen mogen zeker niet in een goede ski-uitrusting ontbreken. Want door de juiste bril en helm te selecteren, zorg je voor meer veiligheid tijdens het skiën. We vertellen je hieronder waar je op moet letten.

Het belangrijkste kenmerk van een skibril is de bescherming van de ogen tegen sneeuw en zon. Goed zicht is een belangrijke voorwaarde voor veilig skiën. Om de ogen tegen sneeuw te beschermen, moet deze skibril dan ook goed op het gezicht aansluiten. Dit voorkomt ook dat de bril beslaat. Daarnaast moet de bril een UV-bescherming bieden, zodat de ogen tegen het felle zonlicht beschermd worden. En let er ook goed op dat niet iedere bril op elke skihelm past! Zorg er daarom voor dat de brilband bij de helm past of koop beide producten van dezelfde fabrikant.

Een skihelm is bijna overal verplicht. Met name de kinderen zijn volgens de voorschriften op bijna alle skipistes verplicht een helm te dragen. Maar ook voor volwassenen is een skihelm bijzonder belangrijk. 

Bij het kopen van een skihelm moet je ervoor zorgen dat de helm prima bij je hoofdmaat past. Een helm past goed als deze niet wegglijdt en goed sluit. Aangezien de skihelm naast het veiligheidsaspect een echt modieuze ski-accessoire is geworden, zijn er geen beperkingen qua kleur en design.

Skikleding

Naast de visuele vereisten van de drager moet de skikleding vooral aan diverse functionele eigenschappen voldoen. De outfit moet daarom niet alleen naar jouw persoonlijke smaak gekozen worden, maar ook naar hun bruikbaarheid.

De kleding moet je aangenaam warm houden en tegelijkertijd ademend zijn. Deze kleding moet daarnaast van speciale waterafstotende en scheurvaste stoffen gemaakt zijn. De juiste skikleding wordt ook laag voor laag om het lichaam gewikkeld. Het voordeel van dit kleding principe is dat er dan meer lucht tussen de kledinglagen wordt opgeslagen. Iets wat beter als een warmte-isolator werkt dan een enkele laag van een dikkere kleding.

Ski-ondergoed

Dit principe begint al bij het skiondergoed. Deze bestaat meestal uit een speciale stof die bijzonder ademend is en ervoor zorgt dat het skiondergoed snel droogt. Speciaal thermisch ondergoed zorgt er ook voor dat de lichaamswarmte goed bewaard blijft.

Skisokken

Naast het skiondergoed moeten de skisokken natuurlijk ook ademend zijn. Bovenal moeten deze sokken je comfortabel warm houden. Let er bij het kopen van skisokken op dat ze ruim over het onderbeen reiken en dat de tailleband niet in je been snijdt. Zorg er bovendien voor dat jouw skisokken niet gekreukeld zijn als jij ze aantrekt. Er bestaat dan het risico op onaangename drukpunten of blaren.

Skitrui of skishirt

De tweede laag kleding bestaat meestal uit een speciale skitrui of skishirt. Deze zijn in verschillende materialen verkrijgbaar, die ook hier weer bijzonder ademend moeten zijn. Als tweede kledinglaag moet een skitrui je vooral warm houden. Fleece is een klassieker onder de skitruien.

Ski-jas en skibroek

Een comfortabele Kjus ski jas plus skibroek zijn onmisbaar bij het skiën. Als laatste laag kleding houden deze kledingstukken de sneeuw en ijs weg van het lichaam. Ze moeten daarom het koude weer optimaal kunnen trotseren.

Er wordt daarom vooral op lichte stoffen vertrouwd die zowel comfortabel zijn om te dragen als wind- en waterafstotend zijn. Voor skibroeken moet de waterkolom ongeveer 15.000 mm bedragen. Goede ski-jassen hebben een waterkolom van minimaal 10.000 mm en zijn dus waterdicht. Een Kjus Formula jacket biedt zelfs een waterkolom van 20.000 mm aan!

Handschoenen

Handschoenen zijn erg belangrijk tijdens het skiën, omdat ze cruciaal voor je comfort zijn. Ze moeten niet alleen behoorlijk waterafstotend zijn en je warm houden, maar ook voor de beweeglijkheid van jouw vingers zorgen. Dit maakt het gemakkelijker om skipassen en mobieltjes vast te houden, of naar je skistokken te grijpen.

Nu je weet wat de juiste ski-uitrusting inhoudt, bent je bijzonder goed op weg om zelf te begrijpen waar de passie voor het skiën over gaat. We kijken er dan ook echt naar uit om je op de ski’s te zien! We verwelkomen jou dan ook bij je nieuwe favoriete hobby! Tot ziens op de piste zullen we dan maar zeggen!