Skip to main content

Sapa

By 10 augustus 2016Azië, Topbestemmingen

Er zijn van die plekken die meteen een onvergetelijke indruk achter laten. Zo’n plek is Sapa. De tijd dat we Sapa het pittoreske bergdorpje kunnen noemen is een beetje geweest, maar alsnog is het een van de mooiste bestemmingen in Vietnam.

Sapa

Sapa is de toeristenmagneet van noord Vietnam. En dat is niet voor niets. Sapa ligt hoog in de bergen met schitterende valleien, stromende beekjes, groene rijstvelden, bossen, traditionele dorpjes en rondslingerende bergweggetjes.

Voordat Sapa zo bekend werd, was het een traditioneel bergdorpje waar mensen leefde van de rijstoogsten. In 1922 werd het door de Fransen omgetoverd ‘hill station’ vanwege het koele klimaat. Sindsdien is het steeds populairder geworden onder de toeristen.

Helaas zijn veel van de oude, traditionele, gebouwen verloren gegaan in de jaren ’70 door de Chinese invasie. Na de invasie werden er nieuwe hotels en huizen neergezet, maar ondanks de  hoogte beperkingen is de schade al geschied en zijn Sapa’s dagen als een idyllisch toevluchtsoord in de bergen voorbij.

De omgeving van Sapa

Maar niet getreurd want het dorp Sapa is niet de reden dat je hier komt. Dat is namelijk de sprookjesachtig mooie omgeving. De moderne hoogbouw wordt meer dan goed gemaakt met de prachtige natuur. Sapa in Vietnam is de ideale uitvalsbasis voor trekkingen naar kleine bergdorpen in het gebied.

Wat is er te zien?

Sapa is zo’n bestemming waar je een paar dagen plant maar uiteindelijk een week blijft. Er is zo veel te doen en vooral te zien, dat het geen straf is om er langer te blijven. Hieronder de belangrijkste bezienswaardigheden.

Lokale dorpen

Iets wat je in Sapa MOET doen is en trekking naar een van de lokale dorpen. Je hebt verschillende trekkingen, varierend van een dag tot meerdere dagen. Het is de leukste manier om de regio te ontdekken en de locals te leren kennen. Het dichtstbijzijnde dorp is Cat Cat op zo’n 3 kilometer. Wij raden echter aan om een meerdaagse track te lopen.

Fan Si Pan

De indrukwekkende uitzichten in Sapa komen mede door Fan Si Pan. Met 3.143 meter is dit de hoogste berg van Vietnam. Fanatiekelingen kunnen de berg beklimmen hoewel het met slecht weer behoorlijk pittig kan worden. Onderweg loop je langs prachtige valleien, rijstvelden, jungles met apen en watervallen.

Tram Ton Tass

Als je een mooie foto wil maken voor an de muur moet je bij de Tram Ton Pass zijn, op15 kilometer van Sapa. De Tram Ton Tass is met 1.900 meter de hoogste bergpas van Vietnam. Het verbindt Sapa met Lai Chau. Het uitzicht is hier oogverblindend mooi met rijstterrassen en in mist bedekte bergtoppen. Onderweg kom je nog de 100 meter hoge Thac Bac waterval tegen.

Sapa markt

Is Sapa zelf heb je langs de D. Phan Si Road de Sapa Market. Dit is een kleine versmarkt voor de lokale bevolking. Locals verkopen hier producten kruiden en vlees. Houd er wel rekening mee dat er geslachte dieren liggen. Een wandeling over deze markt is wel even een cultuurschok.

Brommer huren

De makkelijkste manier om Sapa en de omgeving te verkennen is met de brommer. Je kunt een brommer huren (zo’n $8 per dag) en lekker rondrijden. Op die manier kun je in een paar dagen heel veel zien!