Skip to main content

Reistips voor de tropen

By 7 februari 2019maart 5th, 2019Reisadviezen

Wanneer je op vakantie gaat naar een tropisch land of eiland moet je rekening houden met andere zaken dan wanneer je een tripje naar Frankrijk plant. Je kunt reistips over verschillende landen vinden op reisjevrij.nl. Houdt bijvoorbeeld rekening met de temperatuur en luchtvochtigheid. Dit kan namelijk significante invloed hebben op bijvoorbeeld de hygiëne in een land.

Zeker als je naar primitieve gebieden reist, is het belangrijk om goed op je gezondheid te letten. Ziekenhuizen in landen in Afrika, Azië en Latijns Amerika zijn veelal aanzienlijk minder goed uitgerust dan we hier in Nederland gewend zijn. Hier wil je dus liever niet in terecht komen. Een goede voorbereiding kan veel ellende voorkomen.

Vaccinaties

Als je naar een ‘ver’ land reist, is het altijd aan te raden om bij de GGD te informeren welke vaccinaties noodzakelijk zijn. Vaak wordt een DTP prik geadviseerd, tegen difterie, tetanus en polio. Daarnaast wordt vaccinaties tegen hepatitis vaak aangeraden. Vaccinaties zijn niet verplicht maar voor je eigen welzijn, en gemoedsrust, is het belangrijk om ze wel te halen. Ga op tijd je prikken halen, meestal duurt het even voordat het middel je voldoende beschermt. Malariapillen worden geadviseerd als je naar een land reist waar deze ziekte voor kan komen. Zorg dat je malariatabletten altijd in Nederland aanschaft. In bepaalde Afrikaanse landen worden namelijk Vitamine C tabletten als malariapillen verkocht.

Neem medicatie mee

Het is aan te raden om vanuit Nederland voldoende medicatie mee te nemen tegen buikloop. Diarree en braken kunnen je namelijk snel uitdrogen en omdat er in sommige landen niet bepaald hygiënisch met voedsel wordt omgegaan, kun je gemakkelijk een voedselvergiftiging oplopen. Neem dus vanuit Nederland een effectief middel tegen deze kwalen mee. De huisarts of apotheker kan je hierover adviseren.

Drink nooit water uit de kraan

In Nederland zijn we gewend dat het water uit de kraan gezond en prima te drinken is. In veel landen, en dat begint eigenlijk al in Zuid-Europa, is dit zeker niet het geval. Drink nooit water uit de kraan. Gebruik dit water alleen om je te wassen. Zelfs een slokje water uit de kraan bij het tanden poetsen, kan leiden tot buikloop of een nierbekkenontsteking. Doe het dus niet en drink buiten de Benelux en de Nordics uitsluitend water dat je koopt in flessen.

Wat voor kleding neem je mee?

Als je op woestijnachtig terrein bent, houd er dan rekening mee dat het overdag smorend heet kan zijn maar dat het ’s nachts ook flink kan afkoelen. Slaap je in een tent of camper, neem dan warme kleding mee voor de nachten. Overdag kun je het beste katoenen kleding dragen. Katoen ademt en kan daarom lichaamswarmte en zweet makkelijker afvoeren dan synthetische stoffen. Draag ook altijd een hoofddeksel om verbranding van de hoofdhuid of een zonnesteek te voorkomen en bescherm je ogen met een goede zonnebril. Dat je zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor moet gebruiken, is hopelijk een open deur. Toch trappen wij die graag nog een keertje in.

Reis niet alleen

Uitzonderingen nagelaten, is het niet verstandig om alleen te reizen, zeker niet als vrouw. De wereld is wat dat betreft nog altijd ongelijk verdeeld. Begeef je als het donker is sowieso niet alleen op straat behalve in toeristische gebieden. In veel landen is geweld en criminaliteit in bepaalde wijken geen uitzondering. Zoek dit dan ook niet op. Laat je hierover informeren door de plaatselijke autoriteiten, de ambassade of door het personeel van de accommodatie waar je verblijft. De beste reisverhalen en reistips lees je op Reisjevrij.nl, de website waar wereldreizigers hun avonturen met je delen.

Vergeet uw medicijndoos niet

Op vakantie gaan is leuk maar vergeet uw medicijndoos niet. Met deze 7 dagen medicijndoos kom je gerust de week door.