Skip to main content

Er is al genoeg om mee om te gaan onderweg: onverwachte dingen zoals bussen die het begeven, of vluchten die geannuleerd worden, of attracties die plotseling gesloten zijn, of dat rare gevoel in je maag dat betekent dat je vandaag in de buurt van een toilet zult moeten rondhangen.

Al die dingen kunnen reizen moeilijk maken. En ze zullen waarschijnlijk op een bepaald moment gebeuren.

De truc voor een succesvolle reis is om de rest van je ervaring zo makkelijk mogelijk te maken. Controleer de controleerbare dingen. Deze 10 tips van Fabmagazine maken het leven veel gemakkelijker.   

1. Lees de kleine lettertjes

Dit geldt vooral voor iedereen die voor het eerst met een budgetmaatschappij vliegt. Wat zijn hun regels? Moet je online inchecken? Moet je zelf je instapkaart printen? Moet je op een bepaalde tijd op de luchthaven zijn? Zijn ze streng met de bagageregels? Weet dit allemaal en je bent al een heel eind op weg om je reis gemakkelijker – en goedkoper – te maken.

2. Boek luchthaventransfers

U bent op uw kwetsbaarst wanneer u voor het eerst in een vreemd land aankomt. U bent moe van een lange vlucht, waarschijnlijk met een jetlag, u hebt geen idee hoe taxi’s in dit land werken, waar u ze moet nemen, hoeveel ze zouden moeten kosten en of de chauffeurs waarschijnlijk een meter gebruiken. Mensen vallen je lastig. Je hebt geen lokale valuta. De oplossing voor dit alles, ook al kost het misschien een beetje extra, is om vooraf een transfer naar je hotel of hostel te boeken.

3. Pak licht in; gebruik wielen

Uiteindelijk hoef je niet eens een tas in te checken – je kunt licht genoeg reizen om alleen een handbagage mee te nemen, wat betekent dat je je nooit zorgen hoeft te maken over zoekgeraakte bagage. Op langere reizen zoals naar de Filipijnen zult u echter waarschijnlijk meer bagage moeten meenemen. Maar hoe minder spullen je meeneemt, hoe minder je je zorgen hoeft te maken dat je iets kwijtraakt en hoe minder spullen je de trap op en door het station hoeft te slepen. Een tas met wieltjes maakt het leven natuurlijk nog gemakkelijker (behalve in Venetië).

4. Leer de taal

Het is duidelijk dat u niet vloeiend Thais zult spreken voor een lang weekend in Phuket, maar voor reizigers voor de langere termijn, of voor degenen die naar plaatsen gaan waar Engels niet algemeen gesproken wordt, zal een basiskennis van de lokale taal u een enorme stap voor zijn. Plotseling kunt u menu’s lezen, de weg vragen, over prijzen onderhandelen, een drankje bestellen. Taalvaardigheden zijn misschien niet strikt noodzakelijk, maar ze zijn zeker nuttig.

5. Maak van je telefoon je vriend

Dit betekent niet dat je de hele dag Facebook moet checken. Het betekent een lokale SIM-kaart kopen en gebruik maken van Google Maps om je weg te vinden. Het betekent dat je al je reisgidsen op een gadget moet laden dat in je zak past; het betekent dat je vertaal-apps binnen handbereik hebt; het betekent toegang tot een heel internet vol tips en beoordelingen van medereizigers.

6. Eet lokaal

Ik heb veel reizigers gezien die een waanzinnige hoeveelheid tijd besteden aan het ronddwalen in buitenlandse steden op zoek naar “veilig” voedsel – het spul dat volgens hen voldoet aan de hygiëne- en keukennormen van Australië. Doe geen moeite. Het enige wat je moet doen is zoeken waar de lokale bevolking eet – als het restaurant of de straatverkoper populair lijkt, is dat waarschijnlijk niet voor niets.

7. Doe je onderzoek

Dit heeft betrekking op zo veel: alles van het vinden van de juiste wijk van een stad om te verblijven, om te weten wat je wilt zien, tot het betalen van het juiste bedrag voor dingen, tot het eten van het beste eten, tot het ontdekken van verborgen juweeltjes. Doe je onderzoek voor je op reis gaat en je maakt je reisleven niet alleen makkelijker, maar ook een stuk lonender.

8. Gebruik een reisbureau

Normaal gesproken zou ik hier niet voor pleiten, omdat het werk van een reisbureau iets is wat je zelf kunt doen om geld te besparen. Echter, als het is het gemakkelijke leven je na, dan is een reisbureau zou kunnen zijn de weg te gaan, niet in het minst omdat als (en wanneer) er iets mis gaat terwijl je overzee bent, heb je iemand te bellen om het allemaal uit te zoeken. En als je geen tijd hebt om veel onderzoek te doen voordat je op reis gaat, kan het inschakelen van de expertise van een reisbureau je ook een hoop gedoe besparen.

9. Ken de regels voor handbagage

Op internationale vluchten mag je geen vloeistoffen of gels meenemen in verpakkingen van meer dan 100 milliliter. Dat klinkt makkelijk, maar bijna elke keer als ik vlieg is er wel iemand in de rij voor me die zijn tandpasta in beslag laat nemen of zijn vochtinbrengende crème in de prullenbak gooit. Het eerste wat ze doen als ze uit het vliegtuig komen? Een plek zoeken om tandpasta en vochtinbrengende crème te kopen. Bespaar jezelf de moeite.

10. Boek vroeg

Wat je verliest als je ver van tevoren hotels en activiteiten boekt, is flexibiliteit. Wat u echter wint, is zekerheid. U weet dat u niet urenlang door een stad hoeft te zwerven op zoek naar een acceptabele slaapplaats. Je zult die dagtrip of die tickets niet mislopen als je alles al maanden van tevoren hebt geregeld. Het is een afweging, maar als je alle belangrijke onderdelen van je reis vastlegt voordat je van huis vertrekt, wordt het leven een stuk gemakkelijker.