Skip to main content

Begin mei ben ik een midweek naar Praag geweest. Als je aan iemand vraagt die nog nooit in Praag is geweest, wat hij van Praag verwacht, dan krijg je steevast als antwoord dat het wel een typisch oostblok land zal zijn. Lelijke gebouwen, alles hetzelfde, typisch communistisch. En dat terwijl Praag toch echt als Parijs van het oosten wordt bestempeld! Maar dat zal dan wel weer een PR truc zijn.

Maar nee. Niets is minder waar. Praag is echt een van de mooiste steden in Europa.

Architectuur

Het begint al bij de architectuur. Je vindt in Praag tal van verschillende bouwstijlen. Dat is leuk, want daaraan kun je goed zien hoe de stad ooit is opgebouwd en gegroeid.

We kennen allemaal wel de bekende brug over de Moldau, die pal door de Gouden Stad – zoals Praag ook wel wordt genoemd – loopt. Het is jammer dat dit eigenlijk het enige bekende is van Praag, terwijl je in Praag zoveel meer moois kunt vinden.

Goedkoop

Een groot voordeel van Praag is dat het er relatief goedkoop is. Je kunt er heerlijk eten en goed drinken voor een prikkie in vergelijking met de Nederlandse prijzen. Dat maakt het vakantie vieren een stuk leuker dan wanneer alles er ontzettend duur is, en zorgt er ook voor dat Praag voor de wat minder bedeelde vakantieganger goed te betalen is.

Klimaat

In Praag vind je een landklimaat. Dat betekent dat de winters er koud zijn en de zomers loeiheet. Ga dus vooral niet in de zomervakantie naar Praag. Het is er bloedheet, en dan is de lol er al snel vanaf. Je wil tijdens je vakantie natuurlijk wel wat zien, en niet enkel van je van airco voorziene hotelkamer kunnen genieten.

In het voor- of najaar kan het er nog heerlijk zijn! Check voor je boekt even de prognoses of de informatie over de gemiddelde temperaturen op het moment dat je wil vertrekken. Je verkleint dan de kans dat het er alsnog bloedje heet is of juist ijskoud.