Skip to main content

Op vakantie? Voorkom thuis hard water!

By 22 mei 2019Voorbereiding

Terwijl jij op vakantie lekker aan het ontspannen bent kunnen je huishoudelijke apparaten gaan slijten. Zo moet je voorkomen dat in je leidingen kalkaanslagen optreedt. Hieronder staat het nut van een waterontharder en waarom het in de vakantie juist belangrijk is dat de waterontharder actief is.

Wat is een waterontharder?

Waterontharders verplaatsen hard water naar zacht water. Hard water is water dat veel kalk bevat. In Nederland komt het meeste drinkwater van de bodem vandaan. In de Nederlandse bodem zitten namelijk een aantal kalklagen.

Bij de meeste waterontharders gebeurt dit met behulp van ionenuitwisseling. Hierbij worden in een cilinder met harskorrels de calcium- en magnesiumdeeltjes in het water uitgewisseld voor natriumionen. Het regenereren is het proces waarbij de ionenwisselaar schoongespoeld wordt door kalk en magnesium mee te nemen. Zout water wordt door de ionenwisselaar geleid.

Bij een omgekeerd osmose wordt het water met een hoge druk door filters en een halfdoorlatend membraan geleid. Hierbij wordt naast kalk ook zouten, mineralen en andere verontreinigde deeltjes gefilterd.

Dit zijn de voordelen van een waterontharder

 

  • Een steeds groter wordende kalkaanslag zorgt in de loop van de jaren ook voor dat er kalk in de leidingen van de verwarmingen komt te zitten. Door het dichtslibben kan er steeds minder warm water de buizen in geleiden. Uiteraard zorgt het voor minder warmte. In 5 jaar tijd kan je het 20 procent minder warm worden.
  • Je apparaten en textiel gaan langer mee! Huishoudelijke apparaten waar water in wordt verbruikt, zoals een waterkoker, lijden altijd onder hard water. Het gebruik van een waterontharder zorgt dat je voortaan zacht water in de apparaten terecht komt. Ook de kwaliteit van je kleding wordt minder bij hard water. Kleur gaan vervagen en kledingstukken slijten eerder.
  • Een waterontharder helpt het milieu. Dankzij een waterontharder hoef je minder te schrobben en apparaten te ontkalken. Je hoeft minder flessenwater te kopen en minder te stoken. Je hoeft ook geen azijn te gebruiken om de leidingen te ontkalken.

Blijft de waterontharder tijdens de vakantie actief?

Het doel van een waterontharder is om het kalk samen met het zout weg te spoelen naar het riool. Tijdens de vakantie lijkt de waterontharder overbodig. Maar terwijl je lekker aan het strand zit op gaat stilstaand water zich vermengen met bacteriën. Dit gebeurt in de onthardingscilinder. Door het regenereren zal bacteriegroei worden gegaan en dit vervolgens wegspoelen. Dit is na je vakantie een fijn thuiskomen!