Skip to main content

Lissabon wordt vaak benoemd tot mooie citytrip bestemming. Ook Porto, in het noorden van Portugal, begint steeds populairder te worden. En voor de zomervakantie is de Algarve een bekende bestemming voor veel vakantiegangers. Maar waarom niet kiezen voor een veelzijdige vakantie, met de perfecte balans tussen actief dingen zien en helemaal niks doen, door heel Portugal in één keer te zien?

Porto

Het is een slimme keuze om te beginnen in Porto. De vliegtickets naar Porto zijn niet duur en de temperatuur is er in de zomer te vergelijken met de temperatuur van de Nederlandse lente. Vanuit het vliegveld ben je snel bij je accommodatie, Porto is niet een heel grootse stad. Alles is, redelijk, op loopafstand maar heb je al last van je voeten door het omhoog en omlaag lopen de hele dag (want dat doe je wel in Porto), dan is de metro een goed alternatief. Deze is makkelijk te bereiken en je betaalt niet veel voor een kaartje. In Porto is enorm veel te zien, je kan er lekker eten, maar natuurlijk ook Port drinken! Het is zeker de moeite waard om naar één van de vele porthuizen te gaan in de wijk aan de overkant van Porto: Vila Nova de Gaia, welke te bereiken is via de bekende Ponte de Luis I brug.

Ook staan er in Porto enorm veel kerkjes en mooie gebouwen die het waard zijn om te gaan bekijken. En voor de Harry Potter-fans onder ons: Livraria Lello, bekend uit één van de Harry Potter films, is in Porto te zien! Het ligt aan een soort pleintje met een aantal winkeltjes, waar op het dak een klein parkje is aangelegd. In dat parkje kan je lekker even onder een boompje uitrusten en genieten van de stad.

Treinen

Tip! Er rijdt een trein van Porto naar Lissabon. Deze is niet duur, je betaald er vaak minder voor dan voor een vliegticket. Het station is makkelijk te bereiken met de metro. Vooraf kan je de stoelen reserveren, zodat je weet waar je zit en je niet vier keer op en neer door de trein moet lopen om een plekje te vinden. In ongeveer drie uurtjes reis je van Porto naar Lissabon. En wanneer je in Lissabon uit de trein stapt, kan je meteen naar beneden lopen voor de Metro.

Lissabon

Vergis je niet! Porto en Lissabon zijn twee compléét andere steden. Het kan zelfs aanvoelen alsof je in een totaal ander land zit. Waar Porto wat kleinschaliger, knusser en authentieker aanvoelt, is Lissabon veel drukker en waan je je echt in een grote stad. Ook hier is alles goed te bereiken met de metro. Toch is het in Lissabon wel vaak zoeken waar je zit en waar je naartoe wilt. Wat je sowieso gezien moet hebben in Lissabon, zijn een aantal van de vele ‘Vilamoura’s’ die ze daar hebben. Een vilamoura is een uitkijkpunt. Onder andere Sao Miguel, Jardim de Sao Pedro de Alcantara en Santa Luiza zijn zeker de moeite waard om een kijkje te nemen. Vaak zitten hier ook Portugezen muziek te maken en kun je hier echt even de drukte van de stad ontvluchten. Een andere aanrader is om de trein te nemen naar Cascais. Dit is een kustplaatsje net buiten Lissabon. Bij het naderen van Cascais is al te zien waarom het een aanrader is. Het is er heel anders dan in Lissabon, een typische vakantiebestemming met de mooie stranden, palmbomen en gekleurde huisjes. Het zit er bomvol met eettentjes, en de mensen zijn hier ook een stuk meer toeristisch ingesteld. Ook een prima bestemming om even de stad te ontvluchten. Maar het is gewoon een mooi plaatsje op zich, dus ga zeker kijken. Er is sowieso enorm veel te zien in Lissabon, maar wil je nou alvast één keer Lissabon snel bekijken, neem dan tram 12 of 28. Deze tram neemt je mee door de smalle straatjes van Lissabon maar rijdt ook langs vele bezienswaardigheden. Let op: Het kan overdag enorm druk zijn, dus je kan het beste ’s ochtends vroeg of ’s avonds bij het schemeren de tram pakken. Ook is het een aanrader om op te stappen waar de metrohalte ‘Martim Moniz’ zit (de blauwe lijn). Dit is namelijk een van de meest rustige opstapplaatsen.

Auto huren

In Lissabon is het makkelijk om een auto te huren. Je kunt de auto midden in de stad ophalen. Het is alleen even wennen dat je meteen in een drukke stad moet rijden. Kies daarom een tijd buiten de spits om wanneer je de auto op gaat halen. Binnen zeker 3 uur rijd je vanaf Lissabon naar de Algarve.

Algarve

Gebruik deze week om even bij te komen van de drukke citytrips die je achter de rug hebt. Ga lekker aan een van de vele mooie stranden liggen. Stadjes en dorpjes bezoeken is ook een optie, in dat geval is het een aanrader om naar Lagos te gaan. Het is een leuk dorpje, maar je kan ook vanuit Lagos met de boot langs de Ponta de Piedade. Hierbij vaar je langs grote rotsformaties langs de kust en kom je in grotten die betoverende plaatjes opleveren.  Naast Lagos is Albufeira ook een mooi stadje. In de zomer zit het hier ook vol met jongeren die op stapvakantie zijn, maar overdag is Albufeira zeker de moeite waard om doorheen te slenteren. Blijf dan wel in oud-Albufeira, in nieuw-Albufeira is niet zoveel te doen. Hier liggen vooral de hotels en een aantal eettentjes. Tavira, ook wel het Venetië van de Algarve genoemd, is ook een bezoekje waard. Het is een mooi, klein havendorpje met witte huisjes, kleine straatjes waar je doorheen kunt lopen en lekkere eettentjes. De laatste tip voor een bezoek aan de Algarve in de zomer: ga erop uit met de auto en ga op zoek naar de ‘onontdekte’ stranden. Op een van de drukste dagen is er op Praia de Albandeira altijd nog veel plek op het strand. Bovendien heeft dit strand een mooie verassing. Als het eb is, kun je onder en tussen de rotswand doorlopen naar een naastgelegen strand. Enorm mooi, vooral omdat het er nog niet vol ligt met toeristen!

Zoals je hebt gelezen heeft elke bestemming zijn eigen charmes. Wel het perfecte recept voor een veelzijdige vakantie! Mocht je nou schrikken en denken: dit is toch enorm duur?! Het valt best mee, vooral als je het allemaal zelf regelt. Wil je nog een aantal tips om kosten te besparen? Check dan deze blog over de perfecte bij een roadtrip-vakantie.