Skip to main content

Tallinn is de hoofdstad van Estland, één van de drie Baltische staten. Estland behoorde tot 1991 tot de Sovjet-Unie. In die tijd was er nauwelijks toerisme, het koste namelijk veel moeite om aan een visum te komen. Tegenwoordig is Estland lid van de Europese Unie. Nu kunnen mensen makkelijk naar Estland reizen. En dat is maar goed ook, want het is een pareltje.

 

De oude stad

Tallinn bestaat uit twee verschillende delen. In het midden van Tallinn ligt Vanalinn. Dit is de historische binnenstad. De binnenstad van Tallinn is zo goed bewaard dat de UNESCO het sinds 1997 op de werelderfgoedlijst heeft staan. De binnenstad is het beste te voet te verkennen. Je waant je hier even in de middeleeuwen door alle kerkjes, pleintjes en schattige smalle straatjes. In de straat Katariina Käik vind je winkels waar ze handnijverheid nog toepassen. De stadsmuur bevindt zich aan het eind van dit straatje. Vanaf de stadsmuur heb je een mooi uitzicht waarbij je het centrum van boven kunt bekijken. De stadsmuur is de bewandelen, wat zeker de moeite waard is voor maar 3,-. Tallinn kent nog meer, misschien wel mooiere, uitzichtpunten. Aanraders zijn de toren ‘Grote Herman’, het Patkuli of het Piiskopi uitzichtpunt. Ook een mooi hoog uitzichtpunt is het Kohtuotsa viewing platform. Het kan zijn dat er een zeemeeuw op het muurtje zit. Deze meeuw wordt ‘Steven’ genoemd en deze poserende zeemeeuw wordt op Instagram gepost met speciale hashtags.

Ook de Alexander Nevski kathedraal, de voormalige visserswijk Kalamaja met leuke vissershuisjes en de foodscene moet je ontdekt hebben wanneer je Tallinn hebt bezocht.

 

De nieuwe stad

Buiten de stadsmuren bevindt zich het deel dat een grote groei kende in de tijd van de Sovjet-Unie. Nu zijn de Russische woonblokken die in die tijd gebouwd zijn vervangen door nieuwbouw. Er is steeds minder te zien van het Sovjet-tijdperk, vooral in de wijken Maakri en Kompassi. Dit zijn vandaag de dag ook moderne Europese wijken. Dit deel is zeker de moeite waard om te bezoeken. Mede doordat het hier ook minder toeristisch is, kun je hier ook goedkoop eten en drinken. Perfect als budget trip.

 

Tours

Er worden verschillende tours aangeboden waarmee je Tallinn kunt ontdekken. Er is onder andere een wandeltocht en een foodtour. Maar met de fiets rondgeleid worden is ook een echte aanrader. Je kunt net wat verder het centrum uit om de rest van de stad te ontdekken en je ziet zo toch meer dan alleen de bekende bezienswaardigheden.

 

Combinatie citytrip

Veel mensen die naar Tallinn reizen, kiezen er ook voor om een bezoek aan de stad aan de overkant van Tallinn te brengen, namelijk Helsinki. Met de ferry kun je binnen drie uur naar hartje Helsinki reizen. Let op: de prijzen in Helsinki liggen wel een stuk hoger. Wil je meer weten over de stad Helsinki? Lees dan even deze blog over de stad Helsinki.