Skip to main content

Een boot huren is in Nederland heel gemakkelijk, er zijn volop booteigenaren die hun boot per uur of dag te huur aanbieden. Zelfs zonder vaarbewijs mag je hiermee het water op. Welke stad wil jij het liefst ontdekken vanaf het water?

Boot huren

Misschien heb je wel eens gezocht naar ‘boot huren Amsterdam’. Het grote aantal resultaten dat je dan krijgt bewijst maar weer eens dat onze hoofdstad ongekend populair is én makkelijk te ontdekken vanaf het water. De Amsterdamse grachten strekken zich uit door het hele centrum, en vaak kom je er een stuk sneller vooruit dan wanneer je te voet achteraan de enorme stroom toeristen aansluit. Let echter ook op het water goed op: de Amsterdamse grachten kunnen druk bevaren zijn, en zeker zonder enige ervaring is het goed oppassen geblazen.

Een boot huren kan in Nederland op nog veel meer plekken dan Amsterdam alleen. De enige, nogal logische voorwaarde? Er moet water door de stad stromen, anders vaart het zo lastig.

Grachten

In iedere stad met grachten vind je ook boten te huur. Neem bijvoorbeeld Utrecht. De grachten daar zijn een stuk minder druk dan in Amsterdam, maar minstens zo mooi om te bevaren. Langs de grachten vind je op waterniveau volop terrasjes om onderweg zo nu en dan even te stoppen voor een hapje of een drankje. Utrecht wordt door veel buitenlandse toeristen genoemd als de stad met de mooiste grachten, zeker het ontdekken waard dus, en weer eens wat anders dan slenteren over de straten.

Ook andere historische steden als Delft, Leiden en Gouda hebben volop grachten, waarop het prima varen is. Zoek een mooie boot uit en gaan, hartstikke leuk om een stad eens vanaf het water te ontdekken.

Friesland

Zeg je water, en zeg je boten, dan zeg je ook Friesland. Op de Friese meren vind je in de zomer volop zeilboten. Vind je dat een beetje te inspannend? Geen probleem. In de Friese steden kun je ook prima varen, en dan zonder te zeilen. Neem Leeuwwaren bijvoorbeeld, een stad met tal van grachten. Een stad ook waar heel wat Nederlanders nog nooit geweest zijn, terwijl het er prima toeven is. Een prima stad om eens een boot te huren.

Zijn er nog meer steden waar je op het water terecht kunt? Uiteraard. Ook in steden als Den Bosch, Dordrecht, Alkmaar, Groningen en zelfs Den Haag is volop water te vinden. Huur er een boot en geniet van de combinatie die de bruisende stad en het kalme water vormen.