Skip to main content

IJsberen spotten doe je in de Spitsbergen

By 18 september 2018Reisadviezen

Spitsbergen is een eilandengroep bestaande uit drie grote en 80 kleine eilanden ten noorden van Noorwegen. Voor de avontuurlijke reizigers onder ons die niet vies zijn van een beetje kou, is dit een prachtige plek om heen te gaan. Spitsbergen staat bekend om zijn ijsachtige klimaat, mooie landschappen met gletsjers en fjorden en bijzondere dieren waaronder ijsberen en walvissen.

Het centrum van Spitsbergen

In Spitsbergen kom je meer ijsberen tegen dan mensen, want er wonen zo’n 3000 mensen waarvan een grootste aantal zich heeft gevestigd in de hoofdstad Longyearbyen. Dit is de startplaats van de expeditiecruises en de plaats waar je cultuur kan opsnuiven in musea. In Spitsbergen is buiten Longyearbyen geen infrastructuur te bekennen. Dus mocht je het landschap willen doorkruisen, dan mag dat alleen onder begeleiding van een gids vanwege de vele ijsberen.

 

Wat voor culturele activiteiten kan ik ondernemen?

In Longyearbyen heb je onder andere het Svalbard museum. Hier zijn opgezette dieren te zien, vind je veel informatie over het eiland en de geschiedenis van hoe mensen er leefden vele eeuwen geleden. Leuk detail is dat je hier je schoen mag verruilen voor pantoffels; dit is een Noorse gewoonte. Betreft de expeditiecruises: denk aan varen door het zee-ijs en langs gletsjers en ondertussen bijzondere dieren spotten. Vergeet dus niet je camera mee te nemen, want je gaat een en al indrukwekkende dingen tegenkomen!

Klimaat

Warme kleding is geen overbodige luxe, want met het poolklimaat in Spitsbergen liggen de temperaturen gemiddeld rond de -5 aan de kust en -15 in de bergen. Van april tot augustus komt in Spitsbergen de middernachtzon voor, dat betekent dat er 24 uur per dag zonlicht is. Heb je liever een temperatuur boven het vriespunt? Dan kan je beter in juli, juli of augustus een reis naar Spitsbergen boeken.