Skip to main content

Als je op vakantie gaat naar het buitenland, moet je altijd een afweging maken of je daar alles met de pinpas gaat betalen of dat je het geld contant mee gaat nemen. Beide hebben zowel voor- als nadelen. Welke afweging kan je hier het beste in maken?

Pinnen

Of je in het buitenland wil gaan pinnen, kan misschien afhankelijk zijn van of ze er met de euro betalen of niet. Als je naar een land gaat met een andere munteenheid, moet je continu omrekenen hoeveel geld je aan het uitgeven bent. Daarnaast raak je snel het overzicht kwijt en geef je misschien meer geld uit dan je eigenlijk van plan was. Een ander nadeel is dat pinnen soms duurder is in het buitenland, omdat je met een bank betaalt die ze daar niet kennen. Vaak komen daar nog extra administratiekosten bij kijken. Ook heerst er het beeld dat je in het buitenland makkelijk geskimd en opgelicht kan worden. Tuurlijk gebeurt dat, maar in Nederland kan dat net zo goed gebeuren. Tegenwoordig is het kassasysteem in de verschillende winkels van dusdanige kwaliteit dat skimming steeds moeilijker wordt. Wat dat betreft is pinnen op vakantie in het buitenland dus veilig.

Contant

Je kan er ook voor kiezen om enkel contanten mee te nemen naar het buitenland. Op die manier heb je overzichtelijk hoeveel geld je bij je hebt en hoeveel je uitgegeven hebt. Het voordeel is dat je overal contant kan betalen, en op sommige plekken zelfs uitsluitend contant kan betalen. Het openbaar vervoer of kleine lokale winkeltjes hebben vaak geen mogelijkheid om met een pinpas te betalen. Met contant geld zit je dan altijd goed. Het nadeel is dat het erg diefstalgevoelig is en dat je het makkelijk kwijt kan raken. Stel je stopt je geld in je koffer en de koffer raakt kwijt of blijft achter op het vliegveld, dan heb je dus geen geld om uit te geven tijdens je vakantie. Ook neem je vaak niet maar 20 euro mee, maar gaat het vaak wel om honderden euro’s. Met zoveel geld op zak is de kans groot dat je bestolen wordt, en dan hang je. 

Beide kanten hebben dus voor- en nadelen. Voor jezelf moet je even de afweging maken welke argumenten het zwaarst wegen en waar jij uiteindelijk voor kiest.