Skip to main content

Tijdens de zomervakantie bezoeken we allerlei bestemmingen om te relaxen en nieuwe indrukken op te doen. Ongeacht of je op een verlaten tropisch strand zit, een bergtocht maakt of een stadstour doet in een metropool; gezondheid is altijd cruciaal. Een plotselinge hartaanval kan overal en te allen tijde plaatsvinden, zelfs op vakantie. Gelukkig kan een Automatische Externe Defibrillator (AED) levensreddend zijn bij dergelijke noodgevallen. 

Wat is een AED en waarom is het essentieel?

Een AED is een draagbaar medisch instrument dat een elektrische schok toedient aan het hart van iemand die een plotselinge hartaanval heeft gehad. Deze schok kan het hart weer normaal laten kloppen, wat essentieel is om iemands leven te redden. Het gebruik van een AED vereist geen medische achtergrond en het is een noodzakelijk hulpmiddel dat snel ingezet moet worden, omdat elke minuut telt bij een hartaanval.

Hoe vind je een AED op je vakantielocatie?

  1. Onderzoek voor vertrek: Doe wat onderzoek naar je vakantiebestemming voor je vertrek. Kijk of de plaatsen die je gaat bezoeken, zoals hotels, stranden, trekkingroutes, luchthavens en toeristische attracties, zijn uitgerust met AED’s. In ontwikkelde gebieden hebben hotels en toeristische plekken doorgaans AED’s klaar voor noodsituaties. Sommige landen, zoals Zwitserland, Denemarken en Zweden, hebben websites waar je de locaties van openbare AED’s kunt vinden. We raden ook aan het noodnummer van de bestemming op te zoeken voordat je vertrekt.
  2. Vraag het bij je accommodatie: Zodra je op je vakantiebestemming aankomt, informeer dan bij de receptie van je hotel, resort, camping of Airbnb of ze een AED hebben en waar deze te vinden is. Het personeel kan je mogelijk ook inlichten over de dichtstbijzijnde medische voorzieningen en AED-locaties in de omgeving.
  3. Download een AED-locator app: Er zijn mobiele apps die je kunnen helpen bij het vinden van een AED in jouw omgeving. In Frankrijk, Spanje en Noorwegen zijn dergelijke apps beschikbaar. In Nederland kun je in de HartslagNu-app zien waar de dichtstbijzijnde AED’s zich bevinden.
  4. Informeer je reisgezelschap: Als je met anderen reist, maak anderen dan bewust van het belang van AED’s en leer ze hoe ze er een moeten gebruiken.
  5. Overweeg een draagbare AED: Als je avontuurlijke activiteiten gaat ondernemen, zoals een trek in afgelegen gebieden, kan het handig zijn om in een draagbare AED te investeren.

Belangrijke tips bij het gebruik van een AED

Zorg ervoor dat je weet hoe je een AED moet gebruiken voordat je op vakantie gaat. Bij getuige zijn van een hartaanval, bel direct het noodnummer van het land waar je bent voor professionele hulp. Begin met reanimeren en vraag iemand om een AED te halen.