Skip to main content

In de afgelopen decennia is mountainbiken een populaire recreatieve buitenactiviteit gebleven. Aangezien de gezondheidsproblemen zoals obesitas, hart-en vaatziekten en diabetes toenemen, wordt lichaamsbeweging, vooral in de buitenlucht, steeds belangrijker voor onze gezondheid als individu en als een samenleving. 

Mountainbiken is een leuke en opwindende manier om te genieten van de vele gezondheidsvoordelen van regelmatige fitness en cardiovasculaire oefening, waaronder:

1) Betere gezondheid van het hart

Het is bekend dat regelmatige lichaamsbeweging de cardiovasculaire conditie verbetert. De British Medical Association onderzocht 10.000 mensen en toonde aan dat fietsen van ten minste 20 mijl per week het risico op coronaire hartziekten met bijna 50% vermindert. Mountainbiken maakt gebruik van grote spiergroepen die veel zuurstof nodig hebben. Hierdoor wordt het hart gestaag aan het werk gezet, waardoor de conditie van uw hart met 3-7% toeneemt.

2) Minder belasting voor de gewrichten

Mountainbiken is een low impact sport, wat betekent dat het je gewrichten minder belast dan andere aerobische activiteiten zoals hardlopen. Fietsen wordt ook beschouwd als een niet-belastende sport, wat betekent dat de handeling van het zitten de druk op uw gewrichten wegneemt en het risico op blessures vermindert.

3) Verlaagd risico op ziekten

Regelmatige matige lichaamsbeweging staat erom bekend dat het uw immuunsysteem versterkt en u gezond houdt. Onderzoekers van de Universiteit van North Carolina ontdekten dat mensen die 5 dagen per week 30 minuten fietsen half zoveel ziektedagen opnemen in vergelijking met hun zittend werkende tegenhangers! Een ander onderzoek, gepubliceerd in het European Journal of Epidemiology, meldde dat vrouwen die regelmatig sportten, inclusief fietsen naar het werk, hun incidentie van borstkanker verminderden.

Tip: mountainbiken Durbuy

4) Minder stress en een beter humeur

De krachtige eisen van mountainbiken stimuleren uw lichaam om natuurlijke endorfines vrij te geven, die de manier van het lichaam zijn om zich goed te voelen en meer energie te krijgen. Oefening stimuleert ook serotonine, een belangrijke neurotransmitter in de hersenen die helpt om depressie en angst te voorkomen. De focus en aandacht die nodig zijn om een uitdagende single-track te rijden kan een vorm van bewegende meditatie worden; uiteindelijk helpt het om te ontspannen en de stress van het leven te doorstaan door als afleiding te fungeren van negatieve gedachten die kunnen bijdragen aan angst en depressie. Het aanleren van nieuwe vaardigheden en het verbeteren van je mountainbike vaardigheden helpt ook bij het opbouwen van zelfvertrouwen en eigenwaarde.

5) Verhoogde hersencapaciteit

Onderzoekers van de Universiteit van Illinois ontdekten dat een verbetering van 5% in cardio-respiratoire conditie door fietsen leidde tot een verbetering van tot 15% op mentale tests. Dit is gedeeltelijk te danken aan de opbouw van hersencellen in de hippocampus – het gebied van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het geheugen. Het stimuleert de bloedtoevoer en zuurstof naar de hersenen, waardoor receptoren afbranden en regenereren, wat verklaart hoe lichaamsbeweging helpt Alzheimer af te wenden.

Creatieve professionals en leidinggevenden gebruiken vaak hun aangescherpte hersenfunctie tijdens het sporten om ideeën op te doen en problemen op te lossen.  

6) Verbeterde balans en coördinatie

In tegenstelling tot ploeteren op een loopband of traploper, is mountainbiken een dynamische activiteit waarbij de berijder zich constant moet aanpassen aan wisselend terrein, hellingen en hoogtes. Als je op een mountainbike stabiel en zeker blijft, voorkom je niet alleen dat je ten val komt, maar versterk je ook je zenuwbanen en je spiergeheugen. Evenwicht en coördinatie vereisen de gecombineerde middelen van de hersenen, de zintuigen, de spieren en het zenuwstelsel. Door deze systemen actief te houden als we ouder worden, voorkomt u handicaps door veroudering en vermindert u het risico op letsel door vallen.

Uitgelicht: Mountainbiken Ardennen

7) Workout voor het hele lichaam

Ongetwijfeld herkent u de gedefinieerde kuitspieren van een fervent fietser, maar u realiseert zich misschien niet dat mountainbiken de spieren van uw hele lichaam gebruikt. Natuurlijk, fietsen bouwt sterke benen, dijen en kuiten en helpt je om die mooie strakke kont te krijgen. Het evenwicht dat nodig is om rechtop te blijven fietsen, versterkt je buik- en kernspieren. Het klimmen en het manoeuvreren in bochten versterkt ook uw bovenlichaam. En als extra bonus heb je voor mountainbiken geen duur sportschoollidmaatschap of een personal trainer nodig om een goede workout te krijgen.