Skip to main content

In Nederland is het heel gebruikelijk om bij een bezoek aan een restaurant of een terrasje een fooi te geven aan het personeel. Met een fooi laat je blijken dat je de service gewaardeerd hebt. Vaak gaat het hierbij om de manier waarop de bediening je te woord heeft gestaan, de tijd dat het duurde voordat je een gerecht geserveerd kreeg, enzovoorts. Er is geen vaste richtlijn voor het percentage van het totaalbedrag, wat men aan fooi kan geven. De een kiest voor 10%, de ander voor 5% en weer een ander voor een paar euro. Hoe zit dit in het buitenland? Is het ook in andere landen gebruikelijk om fooi te geven als je op een terrasje hebt gezeten?

Richtlijnen voor het geven van fooi verschillen per land

Ook in het buitenland is het niet ongebruikelijk om fooi te geven aan de bediening van een restaurant of terras. Waar je in Nederland een fooienpot hebt voor het personeel, is dat in het buitenland niet altijd het geval. Wees daarom niet te royaal met je fooi! Het kan zijn dat dit in de zak van de bediening verdwijnt, waardoor bijvoorbeeld een kok hier niet van zal profiteren. Het verschilt per land wat een gebruikelijke fooi is voor het personeel.

Houd er rekening mee dat het geven van fooi niet alleen gebruikelijk is in horecagelegenheden. Het is in veel landen ook normaal om een taxichauffeur of een gids een kleine fooi te geven.

Op internet vind je informatie over fooien

Voordat je op vakantie gaat kan je in een reisgids opzoeken wat een normale fooi is bij het bezoek aan een restaurant. Heb je geen reisgids voor je vakantie gekocht? Ook op internet vind je veel informatie over de fooi die gebruikelijk is in verschillende landen. Wees je ervan bewust dat je in geen geval verplicht bent om mensen fooi te geven! Als de service erg slecht was kun je de rekening betalen en het restaurant zonder fooi te geven weer verlaten.