Valschade, diefstal, een gebrekkige verbinding: op vakantie kunnen we onze smartphone gelukkig tegen een hoop beschermen. Bijvoorbeeld door je toestel niet rond te laten slingeren of tijdens een sportieve activiteit gebruik te maken van een stevige fietshouder. Waterschade is echter een verhaal apart. We zijn ons niet continue bewust van dit risico en daarmee zit een ongeluk in een klein hoekje. Vooral in de vakantie, waar een drankje op een terras, een onverwachts uitje naar het zwembad of een bezoekje aan het strand geen uitzondering zijn. Juist op deze momenten kun je gemakkelijk voor nare verassingen komen te staan. Des te meer reden om nog zuiniger om te gaan met je toestel, zeker nu je bij veel verzekeraars een aparte polis moet afsluiten voor je smartphone! Weet je dat je toestel een groter risico gaat lopen op waterschade? Neem dan de volgende tips in acht. Zo blijft de schade aanzienlijk binnen de perken bij een duik onder water of een val op de kade.
Vanzelfsprekend
Voor smartphones bestaan er verschillende classificaties wanneer het aankomt op waterdichtheid. Dit wordt aangegeven aan de hand van een speciaal getal: de IP-code. Deze herken je aan de letters IP, gevolgd door twee cijfers. Het eerste getal (0-6) staat voor de bescherming tegen indringers als vuil en stof. Hoe hoger het getal, hoe beter de bescherming. Hetzelfde geldt voor het tweede getal (0-9), welke een indicatie geeft van de waterbestendigheid. Goed om te weten: ook al gaat je toestel niet kopje onder, onder bepaalde omstandigheden kan hij alsnog waterschade oplopen. Bijvoorbeeld in bepaalde landen of gebieden met een hoge luchtvochtigheid. Op lange termijn kan het binnenwerk van je toestel hierdoor gaan roesten en haperingen vertonen.
Bovendien: de meeste tests worden uitgevoerd met schoon kraanwater. Wanneer een toestel in een zwembad of de zee belandt wordt het een heel ander verhaal! Bepaalde stoffen in dit water kunnen de IP-waarde nadelig beïnvloeden. Hierdoor is de juiste bescherming niet altijd gegarandeerd. Ook de temperatuur en luchtvochtigheid zijn op invloed van de beschermende eigenschappen.
Waterdicht en waterdicht
Is jouw toestel niet ‘van nature’ waterdicht? Ga dan voor vertrek op zoek naar een van de vele soorten waterdichte hoesjes. Dit kan er eentje zijn die op maat is gemaakt voor je toestel, of een universele variant. Koop het product ruimschoots voor vertrek, zodat je nog even de tijd hebt om hem te testen:
- Neem een stukje keukenpapier of een tissue en plaats dit in de case. Schrijf op het papier met wateroplosbare inkt, om nog duidelijker te zien of het papier vocht opneemt.
- Sluit de hoes stevig af volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Controleer de randen, aansluitingen en poorten of deze volledig afsluiten.
- Hou het hoesje onder verschillende hoeken onder de kraan of in een bak water. Controleer ondertussen of het papier droog blijft.
Is je hoesje volgens de verpakking volledig waterdicht? Laat het dan 60 minuten onder water liggen, droog het product goed af en controleer de binnenzijde op vocht. Luchtbelletjes zijn een no-go: wanneer deze zichtbaar worden aan de oppervlakte is het product niet betrouwbaar. Is het papier naderhand nog keurig droog? Dan heeft je hoesje de test doorstaan en kun je met een geruster hart op pad deze vakantie.
Regelmatig controleren
Wanneer je een product al enige tijd in gebruik hebt, is het tevens zaak deze regelmatig te controleren. Voor het eerste gebruik, maar zeker na ieder gebruik onder water of na een val. Test regelmatig de rubberen aansluitingen. Deze zijn gevoelig voor vocht en uitdroging, wat de waterproof werking kan beïnvloeden. Qua onderhoud is het ook belangrijk de case regelmatig te reinigen. Bijvoorbeeld wanneer deze in aanraking is geweest met zwembad- of zeewater. Voer dan simpelweg weer een test uit met je hoesje, zonder toestel. Zo kun je deze vakantie ook onder water leuke foto’s schieten of tijdens het snorkelen. Altijd leuk om op een zelfontworpen telefoonhoesje te laten drukken als aandenken!
Hoe maak jij een veilige duik met je smartphone?