Skip to main content

Corsica is het vierde grootste eiland in de Middellandse Zee (na Sicilië, Sardinië en Cyprus). Het ligt ten westen van Italië, ten zuidoosten van Frankrijk en ten noorden van het eiland Sardinië. Hoewel Corsica wordt beschouwd als een deel van Frankrijk, heeft het nog steeds iets meer macht dan andere afdelingen in het land. Het kent enkele essentiële verschillen met Frankrijk, waaronder de taal en cultuur. Elk jaar opnieuw brengen veel mensen hun vakantie door in Corsica.

Departementen in Corsica

Corsica bestaat uit twee departementen: Corse-du-Sud (departement 2A) en Haute-Corse (departement 2B). Het eiland heeft als geheel een bevolking van meer dan 300.000 inwoners. Ajaccio is de hoofdstad van het eiland en ligt in Corse-du-Sud.

Corsica behoort tot Frankrijk

Het eiland heeft een rijke geschiedenis, met honderden jaren van turbulentie en buitenlandse overheersingen. Pas in 1768 viel Corsica in Franse handen. Hoewel Frans de officiële taal is in Corsica en er door iedereen wordt gesproken, zul je er ook Corsicaans horen. Deze lokale taal lijkt op het Italiaans. Vooral in de dorpen wordt Corsicaans gesproken.

Lekker eten in Corsica

Corsica staat bekend om zijn charcuterie, waaronder de rookworst en de ham die er gemaakt wordt van wild zwijn. Andere traditionele gerechten zijn er Corsicaanse soep met bonen, vlees en groenten, kleine bruine forel uit de bergrivieren, wild zwijn; lam, geit, kalfsvlees; bonen en linzen en pulenta (een kastanjepap). Kazen worden er gemaakt van schapenmelk en bevatten Brocciu, een zachte witte en meer volgroeide kaas. Gebak is er memorabel en bevat de beroemde “fiadona”, gemaakt met de Brocciu-kaas.

Waarom Corsica bezoeken tijdens een volgende vakantie in Frankrijk?

De warmte en de schoonheid van vele eilanden trekt elk jaar veel toeristen. De zomermaanden kunnen er zowel rustig als druk worden. Het is belangrijk om hiermee rekening te houden als je een vakantie gaat boeken naar dit eiland. Niet ver van de blitse en gecommercialiseerde Rivièra, blijft Corsica door de jaren heen nog steeds onbedorven en onveranderd, wat het eiland alleen maar aantrekkelijker maakt. Meer dan 1000 km kustlijn, waaronder 800 stranden, zijn binnen handbereik. Er zijn veel kleine baaien gelegen, die wachten om ontdekt te worden. Verder landinwaarts, is het eiland ruiger qua uiterlijk met fantastische bergen en bosgebieden.

Watersporten, wandelen en paardrijden

De zeeën zijn er ideaal om te zwemmen, te snorkelen, te zeilen en te windsurfen. Als je van wandelen houdt, heeft het eiland alles, van makkelijke wandelingen tot uitdagende bergtochten. Er is een ingewikkeld netwerk beschikbaar van oude wandelpaden en muildierenpaden, die het hele eiland doorkruisen en vallei met vallei verbinden. Dit maakt van Corsica een echt wandelparadijs. Paardrijden is populair op de oude muilezelpaden, evenals kanoën en vissen op de rivieren en aan de beken.

Het klimaat op Corsica

Het klimaat op Corsica varieert sterk, afhankelijk van de hoogte waar je je bevindt. De wilde bloemen verschijnen voor het eerst in februari en tot laat in de lente is er sneeuw zichtbaar op de hoogste bergtoppen. Van het zeeniveau tot ongeveer 500 meter, het klimaat en de vegetatie is typisch mediterraan, met hete droge zomers en milde winters. Tussen 500 en 1.500 meter hoogte is het klimaat vergelijkbaar, maar wel een beetje koeler naargelang hoe hoger je gaat. Boven de 1.500 meter hoogte heerst er een alpenklimaat. De zon is er heet in de zomer, maar de nachten zijn er koel. In de winter is er sneeuw van september tot mei. Skiën is er op vele plaatsen mogelijk. Het eiland heeft gemiddeld meer dan 2700 uren zonneschijn per jaar en de gemiddelde temperatuur van het zeewater in de zomer is er 24° Celsius.

De tuin van Corsica

Wat te zien is in Corsica La Balagna, ooit “De tuin van Corsica” genoemd, is een vruchtbaar gebied van heuvels en valleien, begrensd door de zee in het noorden en de hoge bergen in het zuiden. De valleien zijn er bedekt met olijven, wijnstokken, fruit en citrusbomen. Zwermen melkschapen grazen er in de valleien en hun melk wordt gebruikt bij de productie van Roquefort en lokale kazen.

Een kleine haven in Calvi

Een belangrijke stad op Corsica is Calvi. Er is een kleine haven gelegen die wordt gedomineerd door de oude citadel. Calvi beweert de geboorteplaats van Christopher Columbus te zijn en tijdens het beleg van Calvi verloor Nelson, de hertog van Bronte, een oog.

De vissershaven van Saint Florent

Saint Florent is een kleine beschutte vissershaven met goede stranden en een citadel. Het is een uitstekend centrum om dit gebied te verkennen, evenals de westkust van de Kaap. In het hoogseizoen is het mogelijk om een ​​veerboot vanuit Saint Florent naar de stranden van het natuurgebied de Desert des Agriates te nemen.

Corsica heeft een gevarieerd landschap

De rit rond Cap Corse is vaak traag en kronkelig, maar het verbluffend gevarieerde landschap is de moeite waard om te zien. Monte Stello is het hoogste punt op ongeveer 1000 meter. De beste uitzichten zijn te zien in een kloksgewijze richting langs de westkust die een prachtig uitzicht op de bergen van de Haute Corse geeft, terwijl je naar het zuiden rijdt met dorpen als Nonza hoog boven de zee. Centuri Port, in het noordwesten, serveert zeer goede vis en kreeft in zijn restaurants. Macinaggio, aan de noordoostkant, staat in sterk contrast met Centuri. Het heeft een moderne jachthaven die onderdak biedt aan vele grote jachten.

Castagniccia met heuvels en valleien

Het weelderige gebied van Castagniccia, met zijn zachte, met kastanje bedekte heuvels en diepe valleien, was ooit het rijkste gebied van Corsica, met zijn enorme hoeveelheid kastanjes die meel opleveren. Kastanjes werden ook gebruikt om varkens te voeren die werden verwerkt tot worsten en hammen. Vanwege de dichte begroeiing is dit gebied altijd fris en groen, zonder gebrek aan water. Het contrast tussen dit gebied en de rest van het eiland is gemarkeerd en bewezen in de vorm van het land en de architectuur. Dorpen met huizen die er een leistenen dak hebben, zijn er gedrapeerd langs de zijkanten van de heuvels. De Castagniccia komt dicht bij de zee bij Moriani, en vanaf hier naar Bastia hangen de dorpen van de Casinca op de berghelling met uitzicht op de oosterse vlakte en de zee.

Corte en de citadel

Corte, gedomineerd door de citadel, was ooit de hoofdstad van het eiland en is de zetel van de universiteit van Corsica. De oude stad, met huizen die vier of vijf verdiepingen tellen, is fascinerend om te ontdekken. Corte is een goede uitvalsbasis voor wandelaars. Er is de Tavignano-vallei, die alleen te voet bereikbaar is; de kloof van de Restonica, Lac de Melo en Lac de Capitello; en verder naar het zuiden Monte d’Oro, het bos van Vizzavona en de Cascade des Anglais.

Bergen in Corsica

Het bergachtige hart van het eiland is opgedeeld in veel verschillende gebieden, maar de Niolo is misschien wel de meest dramatische. Het is een vruchtbaar stroomgebied op ongeveer 800 meter boven de zeespiegel. Het wordt omringd door de hoge bergen van Corsica, waaronder Monte Cinto (ongeveer 2600 meter) en Paglia d’Orba.

Het fotogenieke landschap van Corsica

Het landschap langs de westkust van Girolata naar Cargese is adembenemend mooi, met rode granieten rotsen die dramatisch in de zee vallen en een paar toegankelijke stranden hebben. Porto is waarschijnlijk het meest gefotografeerde strand van het eiland en is buitengewoon prachtig. Het binnenland van Porto, de kloof van de Spelunca, een zeer diep ingesneden kloof met roze en groene steile granieten rotsen, is één van de meest spectaculaire bezienswaardigheden op het eiland.

Ajaccoi de geboorteplaats van Napoleon

De elegante stad Ajaccoi, de geboorteplaats van Napoleon en de hoofdstad van het eiland, doet denken aan de resorts van de Côte d’Azur. De Golf van Ajaccio is prachtig, met als hoogtepunt de noordzijde met de Iles Sanguinaires. In het zuiden zijn er prachtige zandstranden en een goed ontwikkelde toeristische industrie met Porticcio als één van de belangrijkste vakantieoorden van het gebied.

De Golf van Valinco

De Golf van Valinco is prachtig. Er zijn een schat aan zandstranden beschikbaar bij Porto Pollo op het noordpunt. Er is ook een gezellige vissershaven van Campo Moro. Je vindt er een mooi klein dorpje dat de tijd heeft achtergelaten.

De gerestaureerde stad Bonifacio

Bonifacio is een prachtig gerestaureerde oude stad. Ze is schitterend gelegen op het kalkstenen voorgebergte met uitzicht op het eiland Sardinië. Boottochten rond de kalkrotsen en de grotten, of naar Sardinië zijn mogelijk. Slechts een klein eindje rijden van Bonifacio zijn enkele prachtige stranden en een spectaculaire golfbaan gelegen.

De vestigingsgeschiedenis van Porto-Vecchio

Porto-Vecchio ligt in het hart van een enorme kloof met veel mooie stranden. De stad Porto-Vecchio werd in 1539 gebouwd om het verdedigingssysteem van het eiland te voltooien. De vestingsgeschiedenis is er duidelijk. In het binnenland zijn er kurkeikenbossen. Het Ospedale-gebergte en de dramatische Col de Bavella liggen binnen handbereik van Porto-Vecchio.

Vervoer naar Corsica

Je zal wellicht denken “Hoe daar te komen?”, als je een vakantie in Corsica wilt doorbrengen. Je kan er naartoe gaan per vliegtuig, maar ook per auto en ferry.

Naar Corsica per vliegtuig

Corsica heeft goede luchtverbindingen met Nederland, België en de meeste andere Europese landen. Bij sommige vliegtuigmaatschappijen zijn er rechtstreekse vluchten te boeken. De prijzen van vliegtickets hangen af van de periode waarin je de tickets boekt.

Naar Corsica per auto en ferry

De snelle ferry naar Corsica vertrekt vanuit Nice en heeft een vaartijd van ongeveer 3 uur. Er zijn ook regelmatige veerboten vanuit Marseille en Toulon, maar deze duren tussen 7 en 12 uur. De reis naar Nice is uiteraard afhankelijk van je vertrekpunt uit Nederland of België.