Skip to main content

Elk jaar zijn er weer nieuwe trends te ontdekken op het gebied van reizen. Dit jaar is er één thema in het bijzonder dat bezig is aan een opmerkelijke groei qua populariteit: duurzaam reizen. Voor vele mensen wordt het milieu een steeds groter thema. Verwonderlijk is dit niet, gezien we nu de effecten van klimaatverandering steeds meer opmerken. Hierdoor ontstaat voor vele mensen de noodzaak om een steentje bij te dragen, om zo de effecten hiervan te verminderen. Duurzaam reizen is hier een voorbeeld van. Maar hoe kun je eigenlijk duurzaam reizen in 2019?

Compenseer je CO2-uitstoot

Duurzaam reizen wordt ook wel eens ecotoerisme genoemd. Hierbij hou je rekening met de natuur tijdens je vakantie. Maar ook je CO-2 uitstoot kun je proberen te verminderen tijdens een vakantie. Immers is vliegen één van de slechtste vervoermiddelen als het gaat om het milieu. Je zou er natuurlijk voor kunnen kiezen om minder te vliegen, maar voor sommige verre bestemmingen is dit geen optie. In dat geval heb je meerdere opties om de uitstoot te compenseren. Ten eerste kun je er voor kiezen om een extra belasting te betalen. Daarnaast kun je er voor kiezen om lokale families op jouw bestemming te helpen om duurzame energie te verkrijgen.

Maak gebruik van reisorganisaties met een Fair Trade keurmerk

Als je er zeker van wilt zijn dat een reisorganisatie zo duurzaam mogelijk reizen organiseert, hoef je alleen te checken of deze organisatie een Fair Trade keurmerk heeft. Is dit het geval, dan is het mogelijk om op Fair Trade reis te gaan. Tijdens een Fair Trade voldoen de accommodaties aan een Fair Trade lijst met daarop zo’n 200 criteria.

Eet minder vlees

Eén van de grootste CO2-uitstoot veroorzakers is de vleesindustrie. Daarom worden meer en meer mensen vegetariër of op zijn minst flexitariër. Ook tijdens je vakantie kun je hier rekening mee houden door te kiezen voor vegetarische of vegan opties bij het eten.