Skip to main content

Ga jij binnenkort op vakantie? In dat geval is het belangrijk om vooraf de nodige maatregelen te treffen. Heb je alle spullen ingepakt? Is er een reis- en annuleringsverzekering afgesloten? Enzovoorts. Een reisverzekering is noodzakelijk om de hoge kosten van medische ingrepen in het buitenland niet zelf te hoeven betalen. Daarbij dekt een reisverzekering je ook bij een eventuele diefstal in een ander land. Om de kans op de noodzaak van medische ingrepen te verkleinen, kun je vooraf verschillende medicijnen meenemen. Welke medicijnen heb jij standaard in je koffer zitten bij een vakantie?

Een EHBO-koffer om eerste hulp te verlenen

Allereerst is het slim om een EHBO-koffertje mee te nemen. Er zijn handige reisvarianten te koop, die enkel voorzien zijn van de belangrijkste middelen. Denk bijvoorbeeld aan jodium, een paar verbandjes en wat pleisters. Zo heb je alle benodigdheden om direct eerste hulp te kunnen verlenen na een ongeluk. De kans op een valpartij is zeker met kinderen behoorlijk groot! In hun enthousiasme struikelen ze over steentje, glijden ze uit over gruis, enzovoorts. Het reinigen van de wond is in zo’n geval erg belangrijk, om infecties te kunnen voorkomen.

Tip: mocht je nog een EHBO-koffertje hebben, dan is het voorafgaand aan je vakantie belangrijk om te controleren of deze middelen nog te gebruiken zijn. Vaak zit er ook op deze medische hulpmiddelen een houdbaarheidsdatum.

Medicijnen die niet mogen ontbreken

Naast een EHBO-koffer voor het verlenen van eerste hulp, zou je standaard verschillende medicijnen mee moeten nemen. Denk bijvoorbeeld aan paracetamol, wat kan helpen tegen hoofdpijn. Hoofdpijn kan het gevolg zijn van een infectie, maar ook van een zonnesteek. Met een paracetamol zal je beter slapen, waardoor de pijn eerder afneemt. Ook Rennie is een onmisbaar medicijn op vakantie! Je wilt immers voorkomen dat je tijdens de vakantie te maken krijgt met brandend maagzuur. Niet alleen geeft het een naar gevoel, ook kun je hier misselijk van worden. Voor vrouwen is het belangrijk om de pil mee te nemen. Zeker wanneer het om een jongerenvakantie gaat en de kans op seksueel contact aanwezig is. Met de pil voorkom je een ongewenste zwangerschap.

Tip: mocht je deze medicijnen nog niet in huis hebben, dan kun je ze tegenwoordig heel eenvoudig online bestellen. Vaak worden ze de volgende werkdag al bij je thuis afgeleverd!

Specifieke medicijnen voor landen buiten Europa

Mocht je verder van huis gaan, dan is het slim om op internet naar tips te zoeken op het gebied van medicijnen. Zo zijn er verschillende landen, waarbinnen het slim is om diarreeremmers op zak te hebben. Deze diarreeremmers koop je liever niet bij een lokale apotheek. De kans bestaat dat ze je hier hele andere middelen meegeven dan je verwacht, met alle gevolgen van dien. Op reisblogs kun je meer lezen over medicijnen die worden aangeraden voor specifieke landen buiten Europa. Zo ga je goed voorbereid op reis en voorkom je medische problemen zo goed mogelijk.

Tip: vergeet ook niet voldoende zonnebrand mee te nemen! Er is niets vervelender dan verbranden tijdens je vakantie.