Skip to main content

De Tafelberg in Kaapstad, Zuid-Afrika bezoeken, zo doe je dat!

By 6 februari 2019Topbestemmingen

De iconische Tafelberg rijst hoog op uit het landschap en is al van verre zichtbaar. De berg bepaalt het beeld van de stad, die zich aan de hellingen lijkt vast te klampen. Voor zeevaarders die in vervlogen dagen om Kaap de Goede Hoop naar het Verre Oosten zeilden, was de berg een hoopvol baken. De berg dankt zijn naam aan de typische platte bovenkant, die zo’n 3 kilometer breed is. Maar de berg strekt zich aan de achter- en zijkanten veel verder uit en maakt deel uit van een bergketen die tot aan Kaap de Goede Hoop loopt. De flora en fauna bovenop de top van de berg is heel bijzonder, met planten en diertjes die nergens anders ter wereld voorkomen. Ook heb je vanaf de berg bij goed weer een adembenemend uitzicht over Kaapstad én het Kaapse schiereiland. Reisorganisatie Sable Tours, die gespecialiseerd is in reizen naar Zuid-Afrika, vertelt wanneer en hoe je de berg het beste kunt bezoeken.

Wanneer kun je de berg het beste bezoeken?

De top van Tafelberg is regelmatig bedekt met een dik pak wolken. Volgens een legende wordt dit veroorzaakt door een wedstrijdje pijp roken tussen de duivel een piraat genaamd Jan van Hunks. En als de ‘Cape Doctor’ opsteekt – een sterke zuidoostelijke wind – wordt je zo’n beetje van de berg afgeblazen. Ons advies is daarom om de berg te bezoeken zodra de gelegenheid zich voordoet. Als het weer de allereerste dag dat je in Kaapstad bent goed is, ga dan direct naar de berg. Het kan zijn dat dit je enige kans is doordat de weersomstandigheden in de daaropvolgende dagen een bezoek onmogelijk maken. Tafelberg is een van de meeste bezochte attracties in Kaapstad en het kan dan ook erg druk zijn op de berg. Probeer daarom de berg ’s ochtends vroeg of later in de middag te bezoeken, voordat de grote touringcar bussen aankomen of als ze weer weg zijn. Als je in de zomer in de late middag gaat kun je bovendien genieten van de prachtige zonsondergang.

Hoe kun je de top van Tafelberg bereiken?

De makkelijkste manier om Tafelberg te bezoeken is via de kabelbaan, die per ritje 64 personen kan vervoeren. De cabine draait rond waardoor je een 360 graden uitzicht hebt over Kaapstad terwijl je naar boven zweeft. De kabelbaan werkt alleen als de wind niet té hard waait, zodra de wind aantrekt staakt de kabelbaan. Als je boven op de berg bent, let dan op of je een sirene hoort, die aankondigt dat de kabelbaan binnen niet al te lange tijd gaat sluiten. Haast je dan direct terug naar het station op de berg, zodat je nog mee naar beneden kunt. Je kunt Tafelberg ook beklimmen, maar zorg dan wel dat je goed bent voorbereid. De meest gebruikte, oudste en makkelijkste route gaat via Platteklip Gorge aan de voorkant van de berg. Deze route kun je goed zelfstandig doen, en neemt zo’n 1,5 tot 2 uur in beslag. Wil je een van de andere routes via de achterkant van de berg lopen, doe dit dan alleen met een gids. Je kunt anders makkelijk verdwalen én het is veiliger. Neem altijd voldoende water mee en draag goede wandelschoenen. Je wordt beloond met een fantastische wandeling én het uitzicht op de top.