Skip to main content

De mooiste wandelgebieden in Frankrijk

By 25 januari 2021januari 27th, 2021Europa

Op vakantie naar Frankrijk? Ga eens op wandelvakantie. Vanwege Covid-19 trekken steeds meer mensen de wandelschoenen aan. Sociale afstand is makkelijk te houden in de natuur, er is altijd frisse lucht en je werkt ook nog eens proactief aan je gezondheid. 

 

Je kunt op wandelvakantie in Georgië, Oostenrijk, gewoon in Nederland, Duitsland of in Spanje. Echter, een wandelvakantie in Frankrijk is voor velen wel het hoogtepunt. Waarom? Vanwege deze mooie wandelgebieden in Frankrijk. 

1. Alpen

De Franse Alpen liggen in het oosten van het land en grenzen aan Zwitserland en Italië. De hoogste top is de Mont Blanc. Met 4.808 meter is het ook de hoogste berg van West-Europa. De Mont Blanc werd voor het eerst beklommen in augustus 1786 door Jacques Balmat en Michel-Gabriel Paccard. Hij is vandaag de dag populair bij bergbeklimmers die een van de twee routes uit Chamonix kiezen. 

2. Het Centraal Massief en de Auvergne 

Het vulkanisch Centraal Massief is geologisch gezien het oudste deel van het land. Het beslaat een groot gebied van Midden-Frankrijk, ongeveer 15 procent van het land. Een massief is een deel van de aardkorst dat gekenmerkt wordt door breuken. Als de korst beweegt, behoudt het massief zijn structuur en wordt het in zijn geheel verplaatst. De term verwijst ook naar een groep bergen die door een massief wordt gevormd. De Auvergne is nog relatief onontdekt door toeristen. 

3. De Jura

De Jura wordt gevormd door fossiele kalksteen. Het werd door de ontdekkingsreiziger, naturalist en geograaf Alexander von Humboldt Jura-kalksteen genoemd en daaruit kwam de naam Jurassic periode voort, verwijzend naar rotsen die in dezelfde tijd, 200 tot 145 miljoen jaar geleden, gevormd werden. Vanwege de kalkbodem is het gebied ideaal voor wijngaarden en de wijnproeverij in de Jura is populair bij bezoekers. 

4. De Pyreneeën

De Pyreneeën (les Pyrénées), die zich uitstrekken van de Atlantische Oceaan tot de Middellandse-Zeekust in het zuiden van Frankrijk, markeren de grens tussen Frankrijk en Spanje, met het kleine landje Andorra in de bergen ertussen.De twee uiteinden van deze bergketen hebben zeer verschillende culturele kenmerken. In het westen is het gebied Baskisch en in het oosten van het Middellandse Zeegebied is het Catalaans. 

5. De Vogezen

De glooiende Vogezen zijn verdeeld in de Hoge Vogezen (waar de afgeronde toppen ballonnen worden genoemd), de Middeleeuwse Vogezen en de Lage Vogezen. De bergen liggen in het oosten van Frankrijk, vlakbij de grens met Duitsland in Lotharingen. Ze lopen langs de westkant van de Rijnvallei van Belfort tot Saverne. Er zijn prachtige wandelroutes waaronder de Grand Randonnees de GR5, GR7 en GR53 en ook fietsroutes. In de winter zijn er 36 verschillende skigebieden met langlaufroutes en enkele afdalingen.