Skip to main content

Overheerlijke stoofpotjes, kaaskroketten en natuurlijk speciaalbier: onze zuiderburen zijn vaak toch net iets bourgondischer dan wij. België is daarbuiten ook uitstekend te bereiken met de trein en geeft toch een vakantiegevoel (al was het maar vanwege de speelse Vlaamse taal). Het is daarom het perfecte land voor een dagje shoppen of weekendje weg.

1) Brussel

Brussel is niet alleen de hoofdstad van België, maar kun je ook gerust de hoofdstad van Europa noemen. Dit voel je ook duidelijk als je in de stad rondloopt: de Europese wijk heeft een statige allure. Bezoek hier het Europese Parlement of loop eens rond tussen alle EU-gebouwen. Het is heel indrukwekkend. Om deze indrukken te verwerken kun je ‘s avonds altijd bij Delirium terecht voor een speciaalbiertje.

Als we het dan toch over speciaalbier hebben… De brouwerij de Cantillon, aan de rand van de stad, is een echte aanrader voor bierliefhebbers. Dit is een van de meest beroemde lambiekbrouwerijen ter wereld. Je kunt hier vier dagen in de week terecht voor rondleidingen, uiteraard gevolgd door een proeverij.

2) Gent  

Gent is een van de meest romantische steden van België. Grachtjes, prachtige architectuur en knusse restaurantjes: je vindt het hier allemaal. Een leuke bezienswaardigheid is de burcht Gravensteen. Hier waan je jezelf heel even jonkvrouw of jonkheer in duizend jaar oude gebouwen. Een hele bijzondere ervaring. Wat ook heel fijn is, is het grote aanbod aan restaurants en hotels in Gent. Zo kun je kiezen waar je zin in hebt, zonder concessies te hoeven doen.

Je zit vanaf Gent in nog geen half uur in het centrum van Brugge. Je kunt dus deze twee steden dus heel makkelijk met elkaar combineren in één reis. Ook Brugge is hartstikke romantisch en heerlijk om in rond te slenteren met je geliefde. Een combinatie van de beide steden belooft dus veel romantische momenten.

3) Antwerpen

Deze stad is heel erg populair bij de Nederlanders. Dit komt omdat de stad perfect gelegen is voor een dagje uit en heel gemakkelijk te bereiken is met de trein. Ook is dit de uitgelezen plek om je helemaal gek te shoppen, Antwerpen is namelijk een echte modestad. Je kunt op de Meir terecht voor alle grote namen, maar ga zeker ook eens iets verder de stad in. Zo vind je op de Nationalestraat verschillende vintagewinkels en op de Komedieplaats luxe winkels zoals Ralph Lauren en Louis Vuitton. Ook staat Antwerpen bekend om haar luxe restaurants en natuurlijk brouwerij De Koninck, waar je terecht kunt voor een ‘Bolleke’. Er zijn dus genoeg plekjes om tot rust te komen na een hele dag shoppen.

Als je eens wat anders wil dan een hele dag shoppen, kun je een bezoekje brengen aan de Ruien. Antwerpen had vroeger dezelfde grachten die wij van Amsterdam kennen, maar besloot ze te overdekken omdat de stank onverdragelijk was. Daardoor is een ondergronds gangenstelsel ontstaan die je nu kunt bezoeken. Let op: deze tour is zeker niet geschikt voor rattenhaters.