Skip to main content

Checklist: internationaal verhuizen

Een internationale verhuizing kan een behoorlijke uitdaging zijn. Vaak is de verhuizing een stressvolle periode omdat je van alles moet regelen en overal rekening mee moet houden. Gebruik onze handige checklist om geen belangrijke zaken te vergeten.

 • Verhuisbedrijf kiezen
  Kies voor een verhuisbedrijf met internationale ervaring. Hiervoor is het relevant om verder dan de prijs te kijken. Vraag verschillende offertes op en bekijk de verschillen tussen de bedrijven. Kies voor een verhuisbedrijf dat betrouwbaar overkomt. Er zijn veel verhuisbedrijven die een goedkope verhuizing naar het buitenland kunnen regelen.
 • Meld je emigratie bij de gemeente
  Geef aan je gemeente door naar welk land je vertrekt. Er wordt ook vaak gevraagd om je nieuwe adres.
 • Regel alle belangrijke documenten
  Zorg ervoor dat je op tijd beschikt over belangrijke documenten. Het is aan te raden om de documenten in je handbagage te vervoeren. Belangrijke documenten zijn onder andere: paspoort, ID-kaart, contract met het verhuisbedrijf, benodigde visum of een bewijs van uitschrijving van je gemeente.
 • Onderzoek regels over het importeren van goederen
  Binnen de EU zijn de regels over het importeren van goederen grotendeels hetzelfde. Verhuis je naar een land buiten de EU? Onderzoek dan goed wat je wel en wat je niet mag meenemen. Voor verhuizing van elektrische apparaten en vervoersmiddelen zijn er vaak speciale regels. In sommige landen is het bijvoorbeeld verboden om bepaalde levensmiddelen mee te nemen.
 • Taalcursus
  Ga je verhuizen naar een land waarvan je de taal niet spreekt? Dan is het aan te raden om in ieder geval de basis te leren van de taal die daar gesproken wordt. Doe een snelcursus van een paar weken of volg online lessen via internet.
 • Diplomabeschrijving aanvragen
  Heb je een Nederlandse opleiding gedaan? Dan kun je voordat je naar het buitenland vertrekt een diplomabeschrijving van de Nuffic aanvragen. Daar staat uitleg in over je Nederlandse opleiding.