Skip to main content

Wanneer je op vakantie naar het buitenland gaat, zal je in veel gevallen ook in het buitenland uiteten gaan. Ieder land heeft z’n eigen vaste gerechten, die je tijdens het verblijf in het buitenland zeker eens moet proberen. Denk bijvoorbeeld aan de Spaanse tapas, de Italiaanse pizza’s en pasta’s, de Duitse braadworst, enzovoorts. Wist je dat veel buitenlandse toeristen naar Nederland komen om hier stamppot te proberen? Er zijn weinig landen waar men net als in Nederland stamppot eet!

Je doet er verstandig aan om voor je vertrek naar het buitenland uit te zoeken wat de meest populaire gerechten zijn in dat land. Let hierbij ook op de gebruiken die men in buitenlandse restaurants heeft.

Eten met z’n allen delen in een restaurant

Zeker in de Zuid-Europese en Oost-Europese landen is het niet ongebruikelijk om het eten wat je bestelt met elkaar te delen tijdens een etentje. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de Spaanse tapas, wat allemaal kleine hapjes zijn die in een keer geserveerd worden. Je bestelt hierbij niet per persoon, maar per tafel. Het idee achter het delen van het eten is dat je de mogelijkheid hebt om de verschillende gerechten te proberen. Ook het tijdstip waarop men in Zuid-Europese landen eet, wijkt af van de Nederlandse tijd. Het is in Spanje niet ongebruikelijk om pas na 21.00 uur aan tafel te gaan.

Porties in buitenlandse restaurants

Naast het verschil in de manier waarop het eten geserveerd wordt en het tijdstip waarop men eet, zit er ook een groot verschil in de porties die je voorgeschoteld krijgt. In Nederland is een normale portie in vergelijking met de porties die men in Zuid-Europese landen kent erg beperkt. Zeker in een land als Griekenland of Italië krijg je als toerist een zeer grote portie als je uiteten gaat.