Skip to main content

Veel Nederlanders, waaronder jij misschien, rijden in de winter naar de bergen om daar te gaan wintersporten. Winters weer brengt vaak gladde en gevaarlijkere wegen met zich mee. Hierdoor loop je meer risico tijdens het rijden en kom je sneller in botsing. Ben je in het buitenland eigenlijk wel verzekerd of moet je hiervoor een aparte autoverzekering afsluiten?

Dekking in het buitenland

In Nederland is het verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Op de groene kaart die je van je autoverzekeraar krijgt staat in welke landen je autoverzekering geldt. Wanneer je met de auto op vakantie gaat naar het buitenland, is het verstandig om de groene kaart in je auto te leggen. Wanneer je dan betrokken raakt bij een ongeval, kun je met de groene kaart aantonen dat je auto verzekerd is. Bij sommige autoverzekeraars kun je een aanvullende verzekering voor pech in het buitenland afsluiten. Je kunt dan bijvoorbeeld vervangend vervoer krijgen en hiermee je vakantie voortzetten.

Wanneer je auto WA-verzekerd is, wordt alleen de schade van de tegenpartij door je verzekering betaald. Wanneer je een WA+beperkt casco verzekering hebt, ben je ook verzekerd voor schade door inbraak, diefstal, brand, storm voor ruitschade. Schade aan de eigen auto en schade door vandalisme worden alleen door je autoverzekeraar betaald wanneer je auto all-risk verzekerd is. Let hier op bij een autoverzekering vergelijken.

Schadeafhandeling

Wanneer je in het buitenland schade oploopt, wordt dit net als in Nederland, op een veilige plek met je geregeld en afgehandeld. Wanneer er gewonden zijn, of wanneer je met je eigen auto helemaal niet meer verder kunt rijden, moet je wachten tot de wegenwacht en eventueel de hulpdiensten zijn gearriveerd. Met de tegenpartij(en) vul je een Europees schadeformulier in. Zorg altijd dat je dit zo volledig mogelijk invult. Noteer de kentekens van de betrokken voertuigen, naam- en adresgegevens van de betrokkenen, noteer gegevens van getuigen en maak foto’s. Let wel op dat de wetgeving van het land waar de aanrijding plaats vindt, invloed kan hebben op de schuldverdeling.

Is je auto all-risk verzekerd en is het ongeval niet jouw schuld? Je autoverzekeraar zal dan voor je zorgen dat de schade voor je verhaald wordt. Wanneer de tegenpartij doorrijd na een ongeval of wanneer de buitenlandse verzekeraar van de tegenpartij niet reageert op een aansprakelijkstelling, dan kun je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op het Nederlands Waarborgfonds Motorverkeer. Je moet dan wel aangifte gedaan hebben van de aanrijding, er moeten getuigen zijn die kunnen bevestigen dat je auto onbeschadigd was en er moet vaststaan dat de schade is veroorzaakt door een ander motorvoertuig. Voor de zekerheid kun je altijd je autoverzekering berekenen via Autoverzekering.nl

Winterbanden

In veel wintersportlanden is het bij winterse weersomstandigheden altijd verplicht om met winterbanden te rijden. Aan deze winterbanden kunnen ook nog bepaalde eisen zitten qua keurmerk en type. Wanneer je zonder winterbanden rijd en je wordt aangehouden, kun je een boete krijgen. Ook kan het rijden zonder winterbanden ervoor zorgen dat je aansprakelijk wordt gehouden bij een aanrijding.